Hlavní obsah

Drábová k dostavbě Dukovan: Dobrý projekt mohou nabídnout všichni zájemci

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová řekla ve středu Právu, že její úřad bude při posuzování žádostí o dostavbu Dukovan zcela neutrální a nestranný.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

Článek

Jakou variantu počtu účastníků pro tendr na dostavbu Dukovan byste podpořila?

To je pro dozor nad jadernou bezpečností velmi těžká otázka, protože odborně může všech pět zájemců nabídnout dobrý a bezpečný projekt. Takže to rozhodování není z našeho pohledu na technické úrovni, ale záležitost geopolitická a tím pádem politická.

Kdybyste se mě ptal na můj osobní názor, nechtěla bych, aby naším partnerem na dalších nejméně 80 let byla země, která má problémy s dodržováním lidských práv. Ale podtrhla bych, že jakmile Státní úřad pro jadernou bezpečnost dostane žádost o posouzení dokumentace a o povolení k výstavbě bloku Dukovany 5, bude zcela neutrální a nestranný.

Čína je v tendru o dostavbu Dukovan pomalu ze hry

Ekonomika

Politici a členové tripartity byli seznámeni s tabulkou, jež porovnává náklady na výstavbu bloku u jednotlivých uchazečů. Vyplývá z ní, že tyto náklady se liší až čtyřnásobně. Čím to je?

To není poctivá záležitost. To není to, co případní uchazeči nabídnou. V tabulce je to, co momentálně vychází pro projekty, které jsou více či méně zvládnuté.

Takže s cenou, kterou firmy Česku nabídnou, to nebude mít žádnou souvislost?

Může to s tím mít jen velmi malou souvislost. Předtím, než nabídky uvidíme, nedovedeme odhadnout, jakou cenu kdo nabídne. Třeba částka 10 400 eur za kW u projektu Vogtle 3 v USA od společnosti Westinghouse je velmi nepoctivá argumentace. Ten projekt má nějakou historii a Westinghouse to jistě nezamýšlel nabídnout za tuhle cenu. Stejně tak mají nějakou historii i ostatní projekty.

Tripartita chce rychlý tendr k Dukovanům

Ekonomika

Někteří, například prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, navrhují, aby vláda do soutěže přizvala všechny zájemce a až v průběhu je z důvodu případných bezpečnostních rizik vyřadila. Je to podle vás správný postup?

Upřímně řečeno, nevím, jak by český stát zvládl ve chvíli, kdy do tendru pustí všech pět zájemců, posléze nějakého vyřadit. To je záležitost arbitráží na roky. Kdybych o tom rozhodovala, jakože naštěstí nemusím, dala bych přednost tomu, oslovit ty zájemce, které v konečném výběru opravdu chceme.

Reklama

Výběr článků

Načítám