Hlavní obsah

Dotace pro oběti postižené tornádem se o dary krátit nebudou, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dotace z programu Živel na obnovu bydlení pro postižené tornádem se podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) nebudou snižovat o dary z veřejných sbírek. Lidé, kteří jsou pojištění, pak budou zvýhodněni. Ve středu to schválila vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Článek

Dostálová reagovala na to, že na sociálních sítích vyvolal pobouření dokument, podle nějž se mělo řídit vyplácení dotací na obnovu bydlení pro postižené tornádem.

Od dotace chtěla vláda odečíst peníze, které by tito lidé dostali z veřejných sbírek. V nich se vybrala více než miliarda korun.

„Omlouvám se lidem postiženým katastrofou za nejistotu, kterou v nich mohl vyvolat úřednický dokument. Vím, že prožíváte patrně ty nejtěžší chvíle v životě. Nikdy jsme nechtěli snižovat dotaci o dary,” uvedla k tomu v úterý Dostálová. A ujistila, že pravidla změní.

Dotace obětem tornáda chtěla vláda krátit o dary lidí. Změníme to, dušuje se Dostálová

Domácí

Do celkových nákladů na obnovu bydlení se navíc bude počítat místo celého pojistného plnění jen 70 procent.

Úpravy doznala také možnost převodů vlastnického práva na byt či dům, nově je budou moci mezi sebou převádět například rodinní příslušníci.

Lidé z oblastí, kterými 24. června prošla ničivá bouře, pak mohou právě v rámci programu Živel získat na rekonstrukci nebo pořízení nového obydlí dotaci od státu až dva miliony korun a až třímilionový úvěr s jednoprocentním úrokem.

Statici v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zatím určili k demolici více než 180 domů.

Solidarita po tornádu poráží neštěstí na celé čáře

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám