Hlavní obsah

Dotace obětem tornáda chtěla vláda krátit o dary lidí. Změníme to, dušuje se Dostálová

Aktualizováno

Velké pobouření na sociálních sítích vyvolal dokument, podle nějž se mělo řídit vyplácení dotací na obnovu bydlení pro postižené tornádem. Od dotace totiž chtěla vláda odečíst peníze, které by tito lidé dostali z veřejných sbírek. Odpovědná ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) teď slibuje, že postižení lidé o nic nepřijdou a dokument se změní.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Tornádo se prohnalo i osadou Pánov na okraji Hodonína

Článek

„Maximální podpora se vypočítá jako rozdíl mezi celkovými náklady na obnovu nebo pořízení, výší vyplaceného pojistného plnění, výší jiné podpory státu a příjmem z veřejné sbírky,“ stojí v kontroverzním dokumentu.

Tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku vyvolalo obrovskou vlnu solidarity. Ve veřejných sbírkách různých neziskových organizací a nadací se velice rychle vybrala více než miliarda korun. Myšlenka, že by stát chtěl oběti o tyto peníze připravit, řadu lidí na sociálních sítích velmi pobouřila.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, jejíž resort je za pravidla odpovědný, se proto v úterý na Twitteru snažila situaci uklidnit a ujistila, že se pravidla změní.

„Ta formulace je opravdu nešťastná. Nařízení na příštím jednání vlády změníme, abyste se mohli bez obav soustředit na obnovu svých domů a nic vám to nekomplikovalo,“ slíbila Dostálová.

Postiženým se zároveň omluvila za nejistotu. „Vím, že prožíváte patrně ty nejtěžší chvíle v životě. Nikdy jsme nechtěli snižovat dotaci o dary,“ tvrdí.

Foto: repro MMR

Výzva k předkládání žádostí o dotaci v rámci programu Živel

Následně ministryně prostřednictvím svého ředitele odboru komunikace zaslala Novinkám nové stanovisko.

„Chci vás ještě jednou ujistit, že nikdo neměl v úmyslu brát vám dary z veřejných sbírek a snižovat o ně dotaci. Odstavec 7 příslušného nařízení vlády reaguje na dodržování rozpočtových pravidel, aby nedošlo k tzv. dvojímu financování – tedy aby nebyl jeden a ten samý náklad vykázán dvakrát. Vyvolává to u vás ale nejistotu, proto nařízení změníme,“ napsala ministryně.

Kde lze přispět lidem postiženým řáděním tornáda na jihu Moravy

Domácí
organizátor sbírkyčíslo účtuvariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Člověk v tísni713271329/0300-

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám