Hlavní obsah

Domluva premiéra nezabrala, ministři dál kašlou na poslance, kterým jsou přitom odpovědni

• Aktualizováno
Novinky, jas

Domluvy premiéra Bohuslava Sobotky ministrům ohledně docházky do Sněmovny se zjevně minuly účinkem. Na tradiční čtvrteční interpelace dorazil dopoledne jediný. Z deseti interpelujících se mohl na ministra obrátit pouze šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který měl dotaz na šéfa resortu zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Ten seděl v řadě prázdných židlí.

Foto: David Taneček, ČTK

Je to marné. Domluvy premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ministrům moc nezabírají.

Článek

Mizivá účast ministrů na interpelacích je evergreenem, který opozice kritizuje dlouhodobě, a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdil, že členům kabinetu domluví. [celá zpráva]

Stanjura se pozastavil nad stavem, že pouze on, coby jeden z deseti interpelujících poslanců, se může obrátit na přítomného ministra. Nepřítomnému premiérovi Stanjura připomněl, že slíbil „udělat ve vládě pořádek”.

„Já jsem ten jediný poslanec, který tady má ministra. Jeden z deseti. To je to zlepšení po razantním zásahu pana premiéra, který slíbil nám všem, že udělá pořádek ve vládě a zvýší účast ministrů na interpelacích,” konstatoval.

Ústava České republiky
Článek 68
(1) Vláda je odpovědna Poslanecké sněmovně.
zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

„Já netvrdím, že to dřív bylo jinak,” připustil Stanjura a položil si otázku, zda by se neměla četnost či formát či interpelací změnit. „Škoda času, škoda jednacího dne,” konstatoval s tím, že interpelace by měly být „atraktivní disciplínou”.

Němcová: Premiér nemá autoritu

„To vypovídá o autoritě předsedy vlády. Je nulová,” dodala jeho stranická kolegyně Miroslava Němcová.

„V podstatě se sem bojí chodit,” uvedla na adresu nepřítomných ministrů, kteří se podle ní chtějí vyhnout konfrontaci s opozicí. Ministři se stejně jako poslanci omlouvají nejčastěji z pracovních, zdravotních či osobních důvodů.

Sobotka je v Olomouckém kraji

Sobotka je z jednání omluven, neboť je na návštěvě Olomouckého kraje. To již ve středu komentovala poslankyně TOP 09 Věra Kovářová, která chtěla premiéra interpelovat.

„Do mého záměru se ale vloudila chybička – pan premiér bude čtvrteční odpoledne trávit ne v Poslanecké sněmovně, ale v Olomouckém kraji, kde poklepe na základní kámen nové hasičské zbrojnice. Sice jsem trochu zklamaná, ale zároveň nemohu přehlédnout pokrok: zahájení výstavby hasičské zbrojnice na omluvence vypadá o hodně lépe než křest zebry, který stál za jeho nepřítomností před rokem,” glosovala poslankyně.

Interpelace probíhají v jednacích týdnech Sněmovny pravidelně ve čtvrtek. Písemné interpelace poslanci předkládají ministrům prostřednictvím předsedy Sněmovny. Pokud nejsou spokojeni s odpovědí, jsou projednávány během čtvrtečních dopolední. Pokud ministr absentuje, může poslanec požádat o přerušení projednávání až do doby jeho přítomnosti. Odpoledne probíhají ústní interpelace.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Reklama

Výběr článků

Načítám