Hlavní obsah

Domluva premiéra nezabrala, ministři dál kašlou na poslance, kterým jsou přitom odpovědni

Novinky, jas
Aktualizováno

Domluvy premiéra Bohuslava Sobotky ministrům ohledně docházky do Sněmovny se zjevně minuly účinkem. Na tradiční čtvrteční interpelace dorazil dopoledne jediný. Z deseti interpelujících se mohl na ministra obrátit pouze šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který měl dotaz na šéfa resortu zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Ten seděl v řadě prázdných židlí.

Foto: David Taneček, ČTK

Je to marné. Domluvy premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ministrům moc nezabírají.

Článek

Mizivá účast ministrů na interpelacích je evergreenem, který opozice kritizuje dlouhodobě, a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdil, že členům kabinetu domluví. [celá zpráva]

Stanjura se pozastavil nad stavem, že pouze on, coby jeden z deseti interpelujících poslanců, se může obrátit na přítomného ministra. Nepřítomnému premiérovi Stanjura připomněl, že slíbil „udělat ve vládě pořádek”.

„Já jsem ten jediný poslanec, který tady má ministra. Jeden z deseti. To je to zlepšení po razantním zásahu pana premiéra, který slíbil nám všem, že udělá pořádek ve vládě a zvýší účast ministrů na interpelacích,” konstatoval.

Ústava České republiky
Článek 68
(1) Vláda je odpovědna Poslanecké sněmovně.
zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

„Já netvrdím, že to dřív bylo jinak,” připustil Stanjura a položil si otázku, zda by se neměla četnost či formát či interpelací změnit. „Škoda času, škoda jednacího dne,” konstatoval s tím, že interpelace by měly být „atraktivní disciplínou”.

Němcová: Premiér nemá autoritu

„To vypovídá o autoritě předsedy vlády. Je nulová,” dodala jeho stranická kolegyně Miroslava Němcová.

„V podstatě se sem bojí chodit,” uvedla na adresu nepřítomných ministrů, kteří se podle ní chtějí vyhnout konfrontaci s opozicí. Ministři se stejně jako poslanci omlouvají nejčastěji z pracovních, zdravotních či osobních důvodů.

Sobotka je v Olomouckém kraji

Sobotka je z jednání omluven, neboť je na návštěvě Olomouckého kraje. To již ve středu komentovala poslankyně TOP 09 Věra Kovářová, která chtěla premiéra interpelovat.

„Do mého záměru se ale vloudila chybička – pan premiér bude čtvrteční odpoledne trávit ne v Poslanecké sněmovně, ale v Olomouckém kraji, kde poklepe na základní kámen nové hasičské zbrojnice. Sice jsem trochu zklamaná, ale zároveň nemohu přehlédnout pokrok: zahájení výstavby hasičské zbrojnice na omluvence vypadá o hodně lépe než křest zebry, který stál za jeho nepřítomností před rokem,” glosovala poslankyně.

Interpelace probíhají v jednacích týdnech Sněmovny pravidelně ve čtvrtek. Písemné interpelace poslanci předkládají ministrům prostřednictvím předsedy Sněmovny. Pokud nejsou spokojeni s odpovědí, jsou projednávány během čtvrtečních dopolední. Pokud ministr absentuje, může poslanec požádat o přerušení projednávání až do doby jeho přítomnosti. Odpoledne probíhají ústní interpelace.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Reklama

Výběr článků

Načítám