Hlavní obsah

Do ZOO ve Dvoře Králové připutoval tajemný krokodýl ze Španělska

Právo, Ludmila Žlábková
Dvůr Králové nad Labem

Nového a mimořádně vzácného obyvatele má pavilon vodní svět v Safari Parku Dvůr Králové. Na nové podmínky si tu přivyká samice krokodýla štítnatého, která sem přicestovala z jihošpanělské Valencie.

Foto: Safari Park Dvůr Králové

Na celém světě je v zajetí ani ne stovka kusů tohoto druhu krokodýla.

Článek

O životě tohoto druhu v přírodě se ví velmi málo, proto chov ve Dvoře Králové pomůže k jeho poznání i větší ochraně. Návštěvníkům se tento plaz představí v novém roce.

Cesta z původního bydliště ve Španělsku do východočeského Dvora Králové nad Labem trvala 30 hodin. Samice do Podkrkonoší přijela speciálním vyhřívaným vozem ve čtvrtek, celý transport doprovázela mimořádná hygienická opatření a navázala na ně nezbytná karanténa zvířete i pracovníků do transportu zapojených.

„Je to časný a zcela mimořádný dárek k Vánocům,“ uvedl ředitel zoologické zahrady Přemysl Rabas s tím, že se bezpochyby jedná o jeden z nejvýznamnějších přírůstků roku. Vždyť v přírodě je krokodýl štítnatý velmi vzácný a bohužel i v lidské péči je raritou.

Foto: Safari Park Dvůr Králové

Z jihošpanělské Valencie přijel do Dvora Králové vánoční dárek, samice krokodýla štítnatého.

Osmnáctiletá samice váží zhruba 53 kilogramů a měří 203 centimetrů. V budoucnu by ji měli doplnit další zástupci jejího vlastního druhu. „V chovu krokodýlů štítnatých je vážný nedostatek samců. Proto vyjednáváme o dovozu chovného samce z prostředí mimo evropský chovný program,“ prozradil plány do budoucna zoolog Michal Podhrázský. Samice nyní obývá prostor mimo expozice v zázemí Vodních světů a veřejnosti se představí v následující sezoně. Obydlí jednu z nádrží tohoto nově zrekonstruovaného pavilonu.

Zpívající krokodýl

Krokodýl štítnatý, který patří mezi středně velké krokodýly, když dorůstá kolem 2,5 metru, je doma v tropických lesích střední a západní Afriky. Má nesmírně bohatý rejstřík hlasových projevů, takže se mu občas přezdívá i zpívající krokodýl. To možná naznačuje jeho složitý společenský život. O jeho životě v divočině je známo ale jen velmi málo, jde o nejméně prozkoumaný druh krokodýla na Zemi.

Nejasná je i početnost druhu, podle předpokladů je však kriticky ohrožený a populace vlivem přímého lovu i likvidace přirozeného prostředí dál rychle ubývá. V lidské péči je krokodýl štítnatý opravdovou vzácností, na celé planetě je v certifikovaných zoologických zahradách chováno ani ne sto jedinců. Do roku 1996 o něm nebylo známo prakticky nic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám