Hlavní obsah

Do krytů v Česku se schová jen čtvrt milionu lidí, přiznal Fiala. Jeden ze čtyřiceti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do protiatomových krytů se v České republice schová čtvrt milionu lidí. Ve čtvrtek to při interpelacích ve Sněmovně řekl šéf vlády Petr Fiala (ODS). Vedle toho se mohou občané v případě útoku schovat do sklepů nebo metra. „Není důvod ke znepokojení,“ zdůraznil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala na schůzi Poslanecké sněmovny při projevu k situaci na Ukrajině

Článek

„Klasických krytů se nachází na našem území kolem šesti tisíc, nejvíce je jich v Praze. Celková kapacita (protiatomových krytů) je někde kolem čtvrt milionu občanů,“ řekl Fiala. Konkrétní ochranné kryty evidují na svých stránkách hasiči.

Putin nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně pohotovosti

Evropa

Místo hromadných krytů se totiž podle šéfa vlády přechází v posledních letech k improvizovaným krytům, které lze budovat ve většině staveb. „Sloužit může i metro nebo například Strahovský tunel,“ doplnil.

Současně premiér zdůraznil, že Česká republika je v bezpečí. „Nic nám nehrozí. Nejsou změny v radiační činnosti,“ prohlásil v dolní komoře. „Není důvod ke znepokojení,“ dodal.

Putin nás chce vyděsit

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil uvést ruské jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti. Podle Fialy nicméně tento krok cílí pouze na psychiku lidí.

„Jaderné zbraně jsou zbraněmi odstrašujícími. Putin to používá k tomu, aby vyděsil občany demokratických zemí a zasel paniku. Jejich použití je krajně nepravděpodobné,“ uvedl.

Šéf vlády těmito slovy ve čtvrtek reagoval na dotaz poslance SPD Vladimíra Zlínského. Toho zajímalo, pro kolik lidí jsou dostupné funkční protiatomové kryty, tedy ve kterých jsou i lůžka či jídlo.

Úřad zveřejnil rady, jak si počínat při jaderném útoku. Lidé zahltili web

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám