Hlavní obsah

Do českých škol se nepřihlásila skoro polovina ukrajinských dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ke školní docházce se od září přihlásilo 40 tisíc dětí, tedy o 30 tisíc méně, než jich od začátku ruské invaze přišlo do České republiky. Po jednání vlády s hejtmany to oznámil šéf jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Důvodem, proč se dětí do škol přihlásilo méně, může být podle něj i fakt, že se jich část vrátila zpět na Ukrajinu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednotřídka pro uprchlíky z Ukrajiny na gymnáziu v Praze

Článek

„Třicet tisíc dětí se ze sedmdesáti tisíc nepřihlásilo do škol,“ uvedl ve čtvrtek hejtman Kuba.

Data se podle něj již příliš nezmění. „Zápisy (dětí válečných uprchlíků) končí 15. července, což je zítra. Skokové přihlášení tak nečekáme,“ zdůraznil.

„Může to být i tím, že se vrátily zpět na Ukrajinu. Nevíme, zda se pak vrátí,“ vysvětlil Kuba na společném brífinku s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Uprchlíci se ze stanů vracejí domů

Domácí

Ministerský předseda k tomu uvedl, že jsou čísla z přijímacích řízení nižší, než vláda předpokládala. Ve spolupráci s kraji a obcemi bude podle něj stát dál situaci řešit.

„Musíme počítat s tím, že se čísla budou pohybovat,” uvedl. Vláda podle něj bude hledat alternativní cesty k tomu, jak povinnou školní docházku zabezpečit.

V září se čeká nápor. Většina ukrajinských dětí zatím do školy nenastoupila

Domácí

Část Ukrajinců začala do tuzemských škol přicházet hned po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února. Podle České školní inspekce jich v polovině května bylo ve školkách 3800 a v základních školách 26 tisíc. Do MŠ jich tedy podle inspekce zatím – ve skončeném školním roce – nenastoupily asi tři čtvrtiny a do ZŠ dvě třetiny.

Kapacity a povinná docházka

Některé školy a místa přitom už ohlásily problémy s kapacitou. Školy budou nicméně i v příštím školním roce moci vytvářet třídy pro žáky z Ukrajiny, pokud pro ně nebudou mít místa v běžných třídách.

Zákon má navíc nově stanovit, že uprchlíci musí začít plnit povinnou školní docházku v Česku nejpozději do 90 dnů ode dne poskytnutí dočasné ochrany.

Možnost vytvářet ukrajinské třídy bude prodloužena, Zeman podepsal novelu

Věda a školy

Zápisy dětí válečných uprchlíků z Ukrajiny do základních a mateřských škol v Česku pro školní rok 2022/2023 probíhají od 1. června do pátku 15. července.

Pro české děti se zápisy konaly v dubnu, přišlo k nim 142 tisíc předškoláků. Do školek mohli Češi své potomky zapsat v první polovině května.

Reklama

Výběr článků

Načítám