Hlavní obsah

Možnost vytvářet ukrajinské třídy bude prodloužena, Zeman podepsal novelu

Praha

Školy budou moci také v příštím školním roce vytvářet třídy pro uprchlíky z Ukrajiny, pokud pro ně nebudou mít místa v běžných třídách. Počítá s tím vládní novela, kterou ve středu podepsal prezident Miloš Zeman. Oznámili to zástupci Hradu. Norma má připravit české školy na pokračující pobyt uprchlíků z Ukrajiny v důsledku ruské invaze.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

O děti a mládež v ukrajinských třídách se podle novely budou moci nadále starat pedagogové, kteří nebudou splňovat podmínku znalosti češtiny. Budou ale muset vyučovat podle českých vzdělávacích programů.

Novela má také ministerstvu umožnit v příštím roce pro uprchlíky opět mimořádně upravit termíny a podmínky pro přijímání do škol a ukončování vzdělávání. Platit by měla do konce srpna 2023.

Senátoři posvětili prodloužení možnosti vytvářet ve školách ukrajinské třídy

Věda a školy

Novela má pomoci integrovat ukrajinské žáky a studenty, které by školy měly zapojovat do smíšené výuky. Nynější zákon počítal s platností do konce března 2023. Výjimkou bylo opatření umožňující práci ve školství ukrajinským pedagogům bez znalosti češtiny, které mělo platit do konce letošního srpna.

Zákon má nově stanovit, že uprchlíci musí začít plnit povinnou školní docházku v Česku nejpozději do 90 dnů ode dne poskytnutí dočasné ochrany.

Cizinci by měli mít v ZŠ i SŠ od září lepší podporu ve výuce češtiny

Věda a školy

Ředitelé škol by měli Ukrajince přijímat přednostně do běžných tříd s českými dětmi, v případě nedostatku kapacit do samostatných tříd. Měli by povinnost přeřazovat Ukrajince do běžné třídy, jakmile by to bylo možné.

Financování asistentů

V běžných českých třídách by podle novely mohli Ukrajincům pomáhat asistenti pedagoga se znalostí ukrajinštiny. Měli by umět česky natolik, aby se ve škole dokázali domluvit. Pro financování těchto asistentů by chtělo ministerstvo vytvořit normativ, předpokladem je ale přidání peněz na školství v novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022.

Středočeští starostové vyzývají vládu: Řešte kapacity škol

Věda a školy

Zákon by měl také nově určit, že v případě absence po dobu 20 dnů bez omluvení může být Ukrajinec ze školy vyloučen. Měl by pak ještě 15 dnů na zareagování na výzvu.

Podle školského zákona činí lhůta do výzvy normálně 60 dnů. Zkrácení lhůty souvisí s tím, že se běženci stěhují, aniž to škole oznámí, a blokují tak místa jiným uchazečům.

V září se čeká nápor. Většina ukrajinských dětí zatím do školy nenastoupila

Domácí

Dočasnou ochranu v ČR získalo podle MŠMT asi 150 tisíc ukrajinských dětí ve věku tří až 18 let. V současnosti se podle úřadu nedá předvídat, kolik dalších uprchlíků do ČR přijde, je ale pravděpodobné, že budou nadále přibývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám