Hlavní obsah

Díky za nabídku, ale trváme na zemědělství, shodli se lidovci

– Praha • Aktualizováno

KDU-ČSL trvá na tom, že strana má v případné koaliční vládě získat ministerstvo zemědělství. Lidovci tak odmítli nabídku ČSSD na resorty práce a dopravy. Ve čtvrtek večer to v průběhu jednání celostátního výboru strany řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. S partnery z ČSSD a hnutí ANO ale chtějí dál o vzniku společného kabinetu jednat.

Pavel Bělobrádek: KDU-ČSL trvá na zemědělstvíVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Podle Bělobrádka se výbor jednomyslně shodl na tom, že stále trvá pondělní usnesení, že strana má vést jednání s ČSSD a ANO za podmínky, že mezi vyjednanými resorty bude ministerstvo zemědělství.

„Velice si vážíme nabídky obou našich partnerů na ministerstvo práce a sociálních věcí, které považujeme za jednu ze svých významných priorit. Stejně tak oceňujeme nabídku ministerstva dopravy. Nicméně zůstává v současné době pro nás stále prioritou ministerstvo zemědělství,“ prohlásil Bělobrádek.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v průběhu jednání celostátního výboru strany oznámil, že prioritou pro stranu zůstává ministerstvo zemědělství.

„Je to otázka partnerského vztahu, kdy se tři musejí dohodnout,“ řekl Bělobrádek. „Budeme dál vyjednávat. Na celostátním výboru o tom budeme ještě dál jednat tak, abychom zítra (v pátek) měli připravené varianty,“ dodal předseda KDU-ČSL.

Řekl, že v případě, že zemědělství získají, by se měl ministrem stát on. Podle něj by to přivítal i prezident, kterému vysvětloval důvody, proč tak na resortu lpí. „On řekl, že to chápe a v případě, že bychom měli zemědělství, tak by bylo přirozené, abych se svým vzděláním obsadil toto ministerstvo já,“ řekl na dotaz Práva Bělobrádek, který je vystudovaný zvěrolékař.

Sobotka: Mrzí mě to

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na Bělobrádkovo stanovisko uvedl, že ho mrzí lidovecké odmítnutí už druhého návrhu na zastoupení ve vznikající vládě.

„Myslím, že nabídka na vedení dvou důležitých ministerstev dopravy a sociálních věcí byla solidní a velkorysá. Negativnímu postoji lidovců proto příliš nerozumím a přijde mi to už jako hodně velké politikaření,” uvedl Sobotka ihned po vystoupení lidovců.

I on doplnil, že strany budou dál jednat.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v průběhu jednání celostátního výboru strany oznámil, že prioritou pro stranu zůstává ministerstvo zemědělství.

Bělobrádek už ve středu řekl, že ČSSD dosud na postu zemědělství netrvala, to se změnilo až ve středu. Poukázal také na to, že příliš nerozumí tomu, proč se strana, která má v názvu sociální, tak snadno vzdává postu ministerstva práce a sociálních věcí.

Chovanec: Musíme se poradit

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec řekl, že strana bude o lidoveckém požadavku dál jednat v pátek. „Oni taxativně staví podmínku: zemědělství, nebo nic. My se musíme poradit, jestli jsme ochotni tuto politickou cenu nést, nebo nejsme,“ uvedl Chovanec. Dodal, že budou řešit, jestli nepůjde postavit vládu i bez lidovců. „Ale prioritou zůstává trojkoaliční projekt, prvotně budeme posuzovat, jestli jsme ochotni akceptovat – nechci říkat ultimátum – ale jasné sdělení KDU-ČSL směrem k zemědělství,“ poznamenal.

Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek Právu řekl, že hnutí souhlasí s dalším vyjednáváním. „Preferujeme společnou koalici a budeme o tom klidně jednat až do úmoru,“ uvedl. „Jestli soc. demokraté předají resort zemědělství lidovcům, je na nich,“ dodal Faltýnek.  Jeho strana o tento resort nestojí.

Bělobrádek: Zeman nás chápe

Strana bude svou pozici dál ladit během čtvrtečního večera, probírat bude například to, kdo by byl jejím kandidátem do čela požadovaného resortu.

Pavel Bělobrádek se ve čtvrtek v podvečer sešel na Hradě také s prezidentem Milošem Zemanem. Po schůzce řekl, že podle něj prezident chápe, proč lidovci usilují o resort zemědělství. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Ještě před Bělobrádkem mluvil se Zemanem na Hradě také šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Uvedl, že ke vzniku potenciální koalice „chybí už jen maličkost, to znamená stanovení odpovědnosti za jednotlivé resorty”. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám