Hlavní obsah

Chybí jen maličkost, řekl po jednání se Zemanem Sobotka

Novinky, Václav Lang
Aktualizováno

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek již poněkolikáté sešel s prezidentem Milošem Zemanem, aby jej zpravil o průběhu vyjednávání potenciální koalice. Uvedl, že k vzniku koalice schází jen maličkost - stanovení odpovědnosti za jednotlivé resorty. Kvůli tomu nyní očekává, jak se vyjádří vedení KDU-ČSL, které jedná ve čtvrtek večer.

Bohuslav Sobotka o koaličním vyjednáváníVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Sobotka podle svých slov informoval Zemana o tom, že všechny strany vznikající koalice souhlasily s návrhem koaliční smlouvy. „Chybí už jen maličkost, to znamená stanovení odpovědnosti za jednotlivé resorty,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání s prezidentem.

Nyní očekává stanovisko vedení KDU-ČSL, kterým soc. dem. nabídli ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo dopravy. „Potřebujeme vědět, zda tento personální návrh lidovci již podpoří,“ prohlásil a dodal: „Stanovisko bude důležité, předpokládám, že v okamžiku, kdy ho budeme znát, tak se sejdeme znovu s předsedy obou politických stran, abychom dokončili diskusi o podobě příští vlády s tím, že vzápětí poté bych se rád sešel s panem prezidentem a už s ním diskutoval jména, která by se týkala návrhů jednotlivých stran na obsazení jednotlivých ministerstev.“

Nevylučuje, že se s prezidentem do konce tohoto roku ještě jednou sejde, aby s ním probral konkrétní personálie ve vznikající vládě.

Dorazil i Bělobrádek

Těsně před tím, než Sobotka od Zemana odešel, dorazil na Hrad také předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Šéf soc. dem. uvedl, že má Bělobrádek se Zemanem separátní jednání, na kterém zřejmě předseda lidovců informuje prezidenta o postoji jejich strany k diskutovanému ministerstvu zemědělství. To si totiž lidovci nárokují, zbylé dvě strany vznikající koalice jsou ale proti.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání s Milošem Zemanem

Sobotka nicméně uvedl, že jediné východisko vidí v trojstranné koalici s ANO a lidovci. „Nemohou být žádné pochybnosti o tom, že sociální demokracie usiluje o to, abychom dokončili koaliční debatu,“ prohlásil s tím, že doufá, že diskuse o resortu zemědělství neznemožní vznik vlády. „Znamená to určité drobné zdržení z hlediska diskuse, kterou vedeme, ale já doufám, že to bude spíš zdržení v řádu hodin než v řádu dnů.“

Dodal, že se ve čtvrtek s Bělobrádkem i šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem krátce sešel. „Dohodli jsme se na tom, že se sejdeme poté, kdy budeme znát výsledek rozhodnutí vedení KDU-ČSL,“ komentoval setkání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám