Hlavní obsah

Deště a chladno prospěly vegetaci, sucho ale trvá dál

Právo, Václav Pergl, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydatné srážky, které v minulých dnech zkropily Česko, sice sucho neodvrátily, ale vegetaci pomohly a vláhové poměry ve svrchní vrstvě půdy se na většině území zlepšily. Přispívá k tomu i chladné počasí, které snižuje výpar vody.

Foto: David Taneček, ČTK

Pěstování zeleniny se letos neobejde kvůli velkému suchu bez zavlažování a závlahových systémů. Na snímku pole u Hradce Králové.

Článek

„Stav podzemních vod se ale rozhodně zlepšovat nebude. Zatím to vypadá, že na srážky bude v květnu nejbohatší první dekáda, tedy do konce tohoto týdne,“ potvrdila v pondělí Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Rychlé oteplení v příštích dnech meteorologové nečekají a současné ranní mrazíky včetně sněžení nejsou v květnu výjimečné a neobvyklé.

Foto: Martina Poštová, ČTK

O prvním květnovém víkendu se do hor vrátila zima, sníh napadl v krušnohorském Božím Daru

Například v roce 1997 sněžilo v Praze ještě 28. května a v Liberci 31. května v roce 1999. Podle Honsové si ale ledoví muži (12., 13. a 14. května – Pankrác, Servác, Bonifác) letos pospíšili.

Vláhu vysaje vegetace

„Už v pondělí po ránu klesala teplota i v nížinách na Liberecku, Ústecku a Plzeňsku pod bod mrazu. Studená rána budou ještě ve středu, poté přibude oblačnosti a srážek a naopak ubude ranních mrazíků. Zahrádkáři by proto s vysazením rajčat měli být ještě opatrní. Noční mrazíky mohou rostliny spálit,“ podotkla meteoroložka.

Díky srážkám, které přinesl začátek května, se zatím sucho neprohlubuje, ale většinu srážek spotřebuje vegetace. „Nynější déšť na některých místech pomohl. K normálu je však hodně daleko. S napětím proto očekáváme další průběh počasí,“ potvrdil Právu poradce prezidenta Agrární komory ČR Jan Záhorka.

Podle něj se nedostatek vláhy již projevil ve špatném růstu jařin, ozimy mají v řadě případů méně odnoží a jsou řídké. „Teď bude záležet, jaké počasí bude při tvorbě klasů. Jejich délka je významným výnosovým faktorem, protože rozhoduje o počtu zrn v klasu,“ dodal.

Dubnové sucho se již projevilo na špatném růstu trav, přičemž už loni museli někde chovatelé v důsledku nedostatku krmiva snížit stavy stád.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Suchem rozpraskaná pastvina na snímku pořízeném 23. dubna 2019 poblíž Zbudova na Českobudějovicku.

Současné počasí zlepšuje odhady budoucí sklizně. I když staré české přísloví „Studený máj, v stodole ráj“ není v současných suchých letech stoprocentně pravdivé, lze očekávat, že se dubnové katastrofické vize o propadu letošní úrody nepochybně zlepší, říká agrární analytik Petr Havel.

Chladnější počasí a mrazíky mohou mít podle něj negativní vliv na zeleninu pěstovanou v otevřených prostorech. Až na výjimky by však neměly způsobit vážnější problémy ovocnářům. „Zatím ale není ještě možné dělat unáhlené závěry,“ poznamenal Havel.

„Riziko mrazů tu ještě je. V našich podmínkách to ani během dalších 14 dnů není nic mimořádného,“ potvrdil šéf Ovocnářské unie Martin Ludvík. Podle něj poškození květů mrazem již nehrozí. Kvetou jen jahody, kde je ale riziko zmrznutí květů velké.

„Hrozí však poškození plůdků ovocných druhů. Ohroženy jsou zejména meruňky, třešně a jabloně,“ řekl Právu Ludvík.

Nějaké škody na hruškách, třešních, částečně na meruňkách či jabloních evidují pěstitelé zejména v západních a severních Čechách. „Škody jsou lokální a týkají se spíše jednotlivých podniků. Vyčíslit je ale zatím nelze,“ dodal.

Výběr článků

Načítám