Hlavní obsah

Demonstrace u Koněva nebyla povolená. Organizátoři vybírali peníze na pokutu

Novinky, ren, zpe
Praha

Protestující budou muset za demonstraci u sochy maršála Ivana Koněva v pražských Dejvicích zaplatit pokutu nejméně 15 tisíc korun. Akce totiž nebyla povolená. Hned po skončení demonstrace začali organizátoři vybírat od účastníků peníze do kasičky.

Kasička na pokutu na demonstraci u sochy KoněvaVideo: ČTK

 
Článek

„Dozvěděli jsme se, že magistrát akci nepovolil, a jdeme do správního řízení, kde budeme platit pokutu až do výše 15 tisíc. Tak vás chci poprosit, kdybyste náhodou měl někdo chuť nám pomoct s pokutou, přijďte nám do té krabičky něco hodit. Každá koruna nám pomůže,” žádala na konci shromáždění předsedkyně pořádajícího spolku Česká suverenita Jana Volfová.

„Poprosila bych kolegu, aby ukázal krabičku. Kdo nám pomůže, budeme rádi,“ dodala.

Spolek žádal o povolení demonstrace, magistrát ale nestihl rozhodnout, akce tudíž povolená nebyla. Každá demonstrace musí být nahlášena nejméně pět dnů předtím, než se koná. Spolek požádal o konání demonstrace v pátek.

„Řekli jsme jim, že není důvod k tomu, aby to nesplňovalo zákonnou lhůtu, a navrhli jsme jim středu, což oni odmítli. Nezamítli jsme jim to z nějakého důvodu, ale proto, že nedrželi zákonnou lhůtu,“ řekl Novinkám mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Protest u sochy maršála Koněva

U sochy maršála Ivana Koněva v pražských Dejvicích se v pondělí odpoledne konala protestní akce proti zakrytí památníku. Podle policie se sešly až cca tři stovky protestujících s komunistickými symboly.

Záznam: Protest u sochy KoněvaVideo: Novinky

Koněv je podle nich symbol osvobození Československa a Praha 6 ho zakrytím zneuctila. Po skončení oficiální akce aktivista Jiří Černohorský na sochu vylezl a opět strhl plachtu. Policie ho zadržela.

Mezi přítomnými se sešli i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, hradní mluvčí Jiří Ovčáček či zástupci KSČM a SPD.

Přišli ale i zastánci starosty Ondřeje Koláře, v rukou měli vlajky NATO. Přinesli si i transparent s nápisem "jelita národa". Policie obě skupiny musela od sebe oddělit.

Reklama

Výběr článků

Načítám