Hlavní obsah

Dělám zdarma, nemám tři miliardy na doplacení rodičovské všem, vzkazuje matkám Babiš

Novinky, Renáta Bohuslavová

Premiér Andrej Babiš (ANO) nemíní vyslyšet výzvu iniciativy #TAKEPECUJEME, aby doplatil rodičovský příspěvek téměř 70 tisícům rodin, které nemají nárok na zákonné navýšení. Premiér Novinkám řekl, že doplatit navýšení slíbil jen matce, která na něj „řvala a agresivně útočila”, a neví, proč by to měl platit ostatním. Dodal, že pracuje zdarma a tři miliardy na to nemá.

Andrej Babiš v debatě s maminkou ve Sněmovně poté, co jí slíbil poslat peníze na účetVideo: Novinky

 
Článek

„Je to hloupá otázka. To mám jako dát všem? Mám jim dát tři miliardy? Nemám tři miliardy. Dělám zdarma, posílám peníze samoživitelkám, tak nevím, proč bych jim to měl platit,” řekl Novinkám premiér Andrej Babiš na dotaz, zda vyslyší výzvu iniciativy #TAKEPECUJEME.

Premiér je podle žebříčku magazínu Euro čtvrtým nejbohatším českým občanem s odhadovaným majetkem ve výši 71 miliard Kč. Premiérský plat, který Babiš dává na charitu, činí letos 221 200 Kč hrubého.

Babiš ale dodal, že dodrží slib a zaplatí navýšení Petře Bořilové Linhartové, která se ho ve Sněmovně ptala, proč ji přijetím zákona diskriminuje.

Doplaťte příspěvek všem 70 tisícům rodinám, vyzývají Babiše maminky

Domácí

„Řvala na mě, ječela,” přešel Babiš do protiútoku

„Slíbil jsem to té paní, která tam na mě řvala, ječela a agresivně na mě útočila, a té to dám, ale ta mi zatím nenapsala. A možná to doplatím někomu jinému, ale to jsou mé soukromé peníze. Nepodsouvejte mi, že jsem to slíbil všem, asi těžko bych mohl slíbit tři miliardy,” dodal premiér.

Další z maminek, které situaci ve Sněmovně přihlížely, ale popřela, že by atmosféra byla tak vyhrocená, jak premiér popisuje. U rozhovoru bylo dalších zhruba pět maminek a asi desítka novinářů.

Já vám to doplatím ze svého, slíbil Babiš jedné z maminek, která nedostane vyšší rodičovský příspěvek

Domácí

Ženy i se svými dětmi se v úterý ve Sněmovně snažily na poslední chvíli přemluvit premiéra, aby podpořil senátní variantu zákona. Ta by znamenala navýšení rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc pro všechny rodiny s dětmi do čtyř let, tedy i pro ty, které ho už dočerpaly.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové pro senátní verzi nejsou v rozpočtu peníze - jednalo by se prý o zhruba 2,6 až 3 miliardy korun.

Zeman podepsal zvýšení rodičovské i právo na digitální služby

Domácí

Jedno dítě navýšení dostane, druhé ne

Podle kritiků je zákon diskriminační. „Jde o to, že jsme tu dnes dvě maminky, které mají úplně stejně staré děti, a jedna navýšení příspěvku o 80 tisíc dostane a druhá ne, nebude mít nárok, protože už má vyčerpáno,“ vysvětlovala další z maminek Lenka Máchová.

Příspěvek rodiče vyčerpají dřív třeba kvůli dřívějšímu odchodu do práce nebo kvůli očekávání dalšího potomka.

Poslanci rozhodli, 70 tisíc rodin vyšší rodičovskou nedostane

Domácí

Senátoři za opoziční KDU-ČSL avizovali, že chtějí zákon, který spolu s ANO prosadili ve Sněmovně poslanci ČSSD a KSČM, napadnout u Ústavního soudu jako diskriminační.

Poslanci se přeli o podobu zvýšení rodičovské (video ze 17. prosince)Video: psp.cz/Novinky, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám