Hlavní obsah

Další spor v Praze na obzoru: TOP 09 nechce podpořit zvýšení daně z nemovitosti

– Praha
Novinky, Renáta Bohuslavová

V pražské koalici se schyluje k dalšímu sporu. Tentokrát se jedná o zvýšení daně z nemovitosti až o 100 procent, pro které se v srpnu vyjádřila většina městských částí a část pražského vedení jim chce při hlasování na zastupitelstvu vyjít vstříc. Zatímco Piráti a Praha sobě jsou pro, klub Spojených sil pro Prahu je rozpolcený. Vedení TOP 09 své členy v úterý vyzvalo, aby zvýšení daně nepodpořili.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda strany Jiří Pospíšil a předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek.

Článek

„Předsednictvo vyzvalo své pražské komunální zastupitele, aby hlasovali proti zvýšení daně z nemovitosti na území hlavního města Prahy,“ uvedl na svém Twitteru předseda poslanců TOP 09 a člen předsednictva Miroslav Kalousek.

Podle informací Novinek ale všech osm členů pražského zastupitelstva z TOP 09 výzvu nevyslyší a klub bude mít volné hlasování. TOP 09 dlouhodobě vystupuje proti zvyšování daně z nemovitosti, ale i proti existenci daně z nabytí nemovitosti. Proti současnému návrhu se zatím vyjádřil jen předseda strany Jiří Pospíšil a radní pro majetek Jan Chabr.

„Se zvyšováním daní nesouhlasím a před jednáním zastupitelstva o tom ještě bude jednat klub,“ řekl Novinkám Pospíšil. Pro změnu způsobu určování daní se v pondělí vyjádřila i rada hl. m. Prahy.

Proti je i radní Hana Marvanová z celkových čtyř členů Starostů i lidovec Jan Wolf. Ten ale Novinkám řekl, že definitivně se rozhodne až na základě doporučení pražského vedení lidovců. Právě STAN a lidovci jsou s TOP 09 v Praze ve společné koalici Spojené síly pro Prahu.

Hlubuček je pro zvýšení

Pro zvýšení daně je naopak například náměstek pro životní prostředí a zároveň starosta městské části Praha-Lysolaje Petr Hlubuček (STAN). „Praha má nejnižší daň z nemovitosti v celé České republice. Diskuse se kolem toho vede poměrně dlouho a my jako Svaz městských částí, kde jsem místopředsedou, máme usnesení, že budeme podporovat zvýšení daně až o 100 procent,“ řekl Novinkám již dříve Hlubuček.

STAN nebudou na rozdíl od TOP 09 vydávat žádné doporučení. „Jako předsednictvo STAN máme zásadu nevstupovat do konkrétních témat, která si naši lidé na úrovni obcí a měst rozhodují. Budeme respektovat jejich rozhodnutí a nebudou mít žádné doporučení. Jako bývalý starosta Kolína vím, že v některých případech, byť je to nepopulární, je zvýšení daně z nemovitosti nutností,“ řekl Novinkám předseda STAN Vít Rakušan.

Piráti a Praha sobě také pro

Pro zvýšení daní a větší pravomoci pro městské části jsou i další dva koaliční partneři Praha sobě a Piráti. „Daň z nemovitosti je jediná daň, která jde přímo městským částem. Starostové po té změně dlouhodobě volají. My jsme jim dali možnost vyjádřit svá přání, a to poté budeme jako rada a jako zastupitelstvo hl. m. Prahy respektovat,“ řekl dříve Novinkám náměstek pro finance Pavel Vyhnánek z Prahy sobě, která má v zastupitelstvu celkem 13 členů. Pro zvýšení se vyjádřilo 53 z 57 městských částí již v červnu.

„Naprosto rozumím svému náměstkovi pro finance, že chce vyhovět požadavkům městských částí, protože ony ví, co je pro ně nejlépe zapotřebí,“ sdělil Novinkám primátor Zdeněk Hřib.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Podle Hřiba i Vyhnánka nemusí zvýšení daně z nemovitosti nutně znamenat zdražení nájmu. „Změna vyžadovaná starosty, nebude mít praktický dopad na ceny nájmů nebo kupní ceny nemovitostí. Příjem z této daně plyne přímo městských částem, a proto základní návrh magistrátu pouze umožňuje městským částem určit si jejich výši,“ dodal Hřib s tím, že Praha má v současnosti jednu z nejnižších daní z nemovitosti ve srovnání s dalšími krajskými městy.

Hlasy pro se zřejmě najdou i v opozici. Zatímco z ODS zní, že pro návrh ruku nezvednou, v ANO to tak jednoznačné není.

„Zatím máme volné hlasování. Teoretický počet zastupitelů, kteří uvažují o podpoře, jsou dva, ale zároveň nechceme svými hlasy nahrazovat hlasy rozhádané koalice v tak důležité věci, jako je zvyšování daní,“ řekl Novinkám předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher.

Společně s hlasy Pirátů (13), Prahy sobě (13) i části klubu Spojených sil (9 z 13) se tak zřejmě najde hlasů dostatek (33 hlasů) a Praha dá městským částem možnost zvýšení koeficientu. Definitivně se rozhodne 19. září na prvním zastupitelstvu po prázdninách.

Konkrétní návrh znamená změnu tzv. místního a velikostního koeficientu, kdy se oba týkají bytových prostor. Místní koeficient je dnes na hodnotě 1 a Praha ho chce o 100 procent zvednout na hodnotu 2. Velikostní koeficient by se naopak snížil. Ten je dnes na hodnotě 5, ale Praha by městským částem doporučila snížení od 2,5 do 5. O místním koeficientu by rozhodla Praha celá, o velikostním by si rozhodla každá městská část sama.

Komerční koeficient, který ovlivňuje výši daně u nebytových prostor, zůstane podle návrhu vyhlášky na hodnotě 1,5.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám