Hlavní obsah

Další nouzový stav nebude nutný, věří opozice. Otevřít chce obchody i služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle opozičních poslanců je reálné, že parlament stihne do konce února projednat pandemický zákon, který by nahradil nouzový stav. Ten by tak mohl skončit 28. února. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to řekli zástupci opozičních stran. Ti také požadují otevření obchodů či některých služeb.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Předsedové opozičních stran (zleva) Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Vít Rakušan (STAN) a Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Článek

„Pandemický zákon je základ, my tady nouzový stav nechceme. Doufáme, že schválení kvalitního zákona zajistí to, že tu co nejdříve nebude muset nouzový stav být,“ sdělil po jednání s premiérem šéf klubu STAN Vít Rakušan.

Chceme chytrá pravidla, prohlásil Fiala před schůzkou s Babišem

Domácí

Pokud by se podle něj našla shoda, zákonodárci by mohli novelu stihnout projednat do konce února. Podle šéfa vládních sociálních demokratů Jana Hamáčka (ČSSD) by o zákonu mohla Sněmovna jednat již tento čtvrtek. Ještě v úterý by tak měly opoziční strany poslat vládě své připomínky k němu.

„Pandemický zákon musí mít v sobě ukotveno odůvodnění opatření, tedy musí být jasné, jaký je očekávaný efekt pravidel a jaká budou mít vliv na situaci. Je to alfou a omegou toho, že budou lidé opatření dodržovat,“ dodal šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Opozice váhá se zrušením nouzového stavu, jeho konec chce zatím jen SPD

Domácí

Piráti a STAN pak například prosazují, aby byli testováni zaměstnanci ve fabrikách a aby byli lidé lépe motivováni jít do karantény. „Musíme se dostat na čísla, jaká jsou v jiných zemích, které mají stejná či podobná opatření,“ doplnil Bartoš.

Rýsuje se shoda?

Shoda mezi vládou a opozicí se rýsuje podle šéfa ODS Petra Fialy. „To je dobrá zpráva. Vláda je navíc ochotná jednat i o konkrétních věcech,“ zhodnotil dnešní sérii setkání opozice s premiérem. Ke společnému stolu by měli opět zasednout ve středu.

Vláda schválila pandemický zákon

Domácí

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) premiérovi v úterý také představila svých sedm opatření pro boj s koronavirem. Platit podle ní mají do té doby, než bude dostatečně proočkovaná společnost. Požadavky se týkají návratu žáků do škol společně s šetrným testováním učitelů i dětí ze slin, ale i rozšíření testování do firem a na další místa.

Vláda je ve stavu klinické smrti, říká politolog Kopeček

Domácí

Pro zákazníky s negativním testem by se podle koalice měla otevřít například kadeřnictví, ale i další obdobné služby. Kadeřníci a další poskytovatelé služeb by se testovali dvakrát týdně. Koalice žádá i bezpečné otevření obchodů, muzeí, galerií a knihoven pro návštěvníky s respirátory FFP2 či zrychlení očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám