Hlavní obsah

Čunkův advokát: kauzu zdržuje důležitý svědek

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyšetřování údajné korupce vicepremiéra Jiřího Čunka se znovu o týden oddálilo. V pátek měla policie vyslechnout důležitého svědka a zároveň obdržet právní posudek. "Došlo k tomu, že důležitý výslech svědka a důležitá listina nebyly v termínu splněny. Posunulo se vše o týden," řekl v pátek Právu Čunkův obhájce Eduard Bruna. Dodal, že svědek i znalecký ústav, který posudek vypracovává, požádali o týdenní odklad.

Článek

Státní zastupitelství v Přerově se k případu nevyjádřilo, protože státní zástupce Radim Obst, který případ dozoruje, ani jeho nadřízená Jana Staňková nebyli k zastižení.

O jakého svědka mělo jít, Bruna nechtěl říci. "Je to důležitý svědek, se kterým se počítá od počátku a který se od počátku vyhýbá výpovědi. Je to svědek policie, který by měl vypovídat proti mému klientovi," podotkl Bruna.

Právní posudek by měl ukázat, zda Čunek zvýhodnil, či nezvýhodnil firmu HB Real, která ho měla v únoru 2002 podplatit půl miliónem korun. "Policie spatřuje v tom výsledku velmi silný argument," uvedl Bruna.

Celý případ údajné korupce se točí okolo odprodeje 51 procent podniku Vsetínské byty městem Vsetín realitní firmě HB Real. Tehdy soudní znalec stanovil, že hodnota podílu Vsetína je 3,6 miliónu korun, podle policie to však mělo být šest miliónů. Čunek si proto nechal udělat posudek od znaleckého ústavu, ten cenu stanovil na 3,2 miliónu korun. Policie si proto také dala zhotovit nový odhad.

Liška: lidovci si nás vzali za rukojmí

Předsedovi lidovců se tento týden podařilo odvrátit odchod z úřadu, o kterém v pondělí v tisku mluvil ministerský předseda Mirek Topolánek. Šéfovi lidovců nabízel, že pokud sám odejde, umožní mu návrat do funkcí, až se očistí. Čunek ale v úterý na noční tajné schůzce premiéra přesvědčil, že odstoupit nemůže, neboť by to bylo bráno jako přiznání. Topolánek den nato uvedl, že lidoveckého předsedu ani neodvolá.

Šéf zelených Martin Bursík, který šel na utajovanou schůzku s tím, že Čunka vyzve k odchodu, nakonec rozhodnutí akceptoval. Umírnil i stranické rebely - místopředsedy Danu Kuchtovou a Ondřeje Lišku, aby Čunka už dále nevyzývali k odchodu.

Liška v rozhovoru pro Právo (celý rozhovor s sobotním Právu) k Čunkovi řekl: " Můj názor je, že pan Čunek a jeho strana si berou ostatní koaliční partnery jako rukojmí v kauze, ke které se nedokázali postavit čelem."

ČSSD apeluje na Bursíka

Bursíkův postoj včera kritizovali soc. demokraté a vyzvali ho, aby Čunka ve vládě netoleroval. "My prostě žádáme Martina Bursíka, který tvrdil, že přináší nový styl do politiky, aby ho konečně začal aplikovat. My nechceme věřit tomu, že vyměnil vládní křesla a tedy moc za své principy," řekl místopředseda poslanců ČSSD David Rath.

Pode něho by měl Bursík bouchnout do stolu a spojit další setrvání zelených ve vládní koalici s dočasným odstraněním Čunka. Topolánek to totiž udělat nechce, shrnul Rath.

ODS označil za stranu, která je "ke korupci a klientelismu dlouhodobě tolerantní, až se zdá, že je považuje za běžnou metodu politické práce".

Bursík na výzvu ČSSD reagoval: "Já nedělám politiku na výzvu konkurenčních politických stran."

Reklama

Výběr článků

Načítám