Hlavní obsah

Čunka prý z uplácení usvědčují bankovní výpisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Důkazem pro to, že měl vícepremiér, senátor, ministr pro místní rozvoj a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek vzít v roce 2002 úplatek od realitní společnosti HB Real ve výši půl miliónu korun, jsou údajně výpisy z bankovních účtů ministra a firmy. Představitelé vládní koalice a lidovců jsou přesvědčení, že Čunek věrohodně vysvětlí původ peněz. Senát by se kvůli žádosti o vydání vicepremiéra měl sejít zřejmě za dva týdny.

Článek

Firma v únoru 2002 vybrala ze svého účtu 499 tisíc korun, Čunek o několik dní později uložil na svůj účet sumu o dva tisíce nižší. V té době se Čunek navíc jako starosta města Vsetín se zástuci firmy sešel. Realitní společnost HB Real podniká ve Vsetíně na trhu s byty.

O kauze v úterý informovaly Mf Dnes a Hospodářské noviny. Čunek v listech tvrdí, že peníze uložil na účet jako celoživotní úspory. Neřekl ale, kde je měl uloženy do té doby.

Policie kvůli kauze požádala senátory o vydání Čunka. Ti se ve středu sejdou, aby podezření a případné vydání projednali. Čunek už dříve Právu řekl, že sám požádá mandátní a imunitní výbor Senátu, aby ho zbavil imunity. Senátor tvrdí, že udání pocházejí od jeho bývalé sekretářky, která ho dříve obviňovala, že ji sexuálně obtěžoval.

Čunka hájí koaliční partneři i vsetínská radnice

"To obvinění je nepříjemné jak pro pana Čunka, tak pro vládu. Mně z toho vyvstává celá řada otazníků, především s tím pozoruhodným načasováním tohoto obvinění a ve spojení s konkrétní policejní složkou, která za obviněním stojí. Může se jednat o dohrání osobních sporů mezi pracovníky městského úřadu ve Vsetíně," řekl Novinkám místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Nečas nepochybuje o tom, že Čunek podpoří v Senátu žádost o své vydání a že se přesvědčivým způsobem obhájí. Nemyslí si, že by měl Čunek kvůli údajnému úplatku odstoupit z ministerské funkce. "V této chvíli by to bylo naprosto předčasné," dodal.

Za šéfa lidovců se postavilo i nynější vedení vsetínské radnice, které tvrdí, že město sice s firmou spolupracovalo, ale to bylo před rokem 2001.

Lidovci věří, že jejich šéf vše vysvětlí

"Co se týče té částky, vycházím z toho, že pan předseda bude schopen říci policii věrohodné vysvětlení. Vzhledem k tomu, že dlouhou dobu pracuje ve vedení radnice a že jeho žena je stomatoložka, není to částka, která by byla 'z jiného světa'," řekl v úterý první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek.

Také místopředsedkyně KDU-ČSL a ministryně obrany Vlasta Parkanová si myslí, že Čunkovo vysvětlení musí posoudit policie, případně soud. "Stále platí, že Jiří Čunek se chce vzdát imunity a obhájit se. Myslím, že by měl Senát učinit vše potřebné, aby mu vyhověl, a to i za cenu svolání mimořádné schůze," sdělila Parkanová.

Lidovecký poslanec Pavel Severa považuje dosud zveřejněné informace za vážné. Bude teď podle něj záležet na Čunkovi, zda pochybnosti o nabytí peněz vyvrátí. "Je to na něm, bude to muset vysvětlit," uvedl Severa.

Senát se kvůli žádosti o vydání předsedy KDU-ČSL k trestnímu stíhání sejde zřejmě za dva týdny. Schůze by podle předsedy horní komory Přemysla Sobotky (ODS) mohla být ve středu 7. nebo ve čtvrtek 8. února.

Pokud senátoři Čunka ke stíhání nevydají do 11. února, bude případ promlčen, protože uplyne pětiletá lhůta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám