Hlavní obsah

Čtvrtá vlna bude, ale ne tak silná, říkají odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Německu začala čtvrtá vlna epidemie koronaviru. Situace v Česku tak dramatická není: plně naočkovaných je téměř 5,5 milionu Čechů a s těmi, kteří mají protilátky, se už blížíme k 70tiprocentní imunizované populaci. Ale zájem o vakcinaci klesá a čtvrtá vlna epidemie se Česku nevyhne. Její dopad by ale neměl být drtivý.

Foto: Matt Stone, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Dříve denní limit 100 tisíc naočkovaných, se nyní pohybuje mezi 35 až 45 tisíci denně. Na to, že nám další vlna pandemie zaklepe na dveře, je třeba se podle odborníků připravit. S očkováním podle Daniela Dražana, člena Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) a České vakcinologické společnosti, však ještě nejsme u konce s dechem.

„V současné době se již na očkování nečeká. Kdo se chce očkovat, může prakticky hned. A je pravda, že většina lidí, kteří chtěli, se již očkovala a denní počet podaných prvních dávek pochopitelně stále klesá. Myslím si, že lze ale po prázdninách ještě očekávat zvýšený zájem, zejména u mladších lidí, kterým se to o letních dovolených příliš nehodilo,“ míní Dražan.

Na druhou dávku nedorazilo asi půl procenta očkovaných. Někteří zemřeli

Domácí

Se zhoršením musíme počítat

„Dá se bohužel trochu počítat s tím, že se epidemie začne znovu zhoršovat, což o potřebě očkování přesvědčí část z lidí, kteří si myslí, že už se u nás nic nemůže dít. V tomto bodě bych se velmi rád pletl a přál bych si, abychom zůstali na současných číslech,“ řekl lékař.

„Poměrně hodně lidí také přestane být považováno za imunní, protože jim uplyne 180 dní od velké březnové vlny infekce,“ naráží Dražan na již diskutované podávání třetí vakcíny zejména nemocným.

Ať už přijde na podzim cokoli, nemělo by to mít tak hrozivý dopad jako loňský rok. „Imunita dosažená kombinací proočkovanosti a přirozené imunity po prodělání nemoci znamená, že u nás nelze očekávat tak silné epidemické vlny, jaké tu byly na konci minulého a začátkem letošního roku,“ sdělil dodal Dražan.

Rakousko chce přitvrdit, na diskotéku jen očkovaní

Koronavirus

Rychlost je dobrá

„Na druhou stranu stále ještě vysoký počet neimunních lidí v kombinaci s postupným vyvanutím imunity a šířením vysoce nakažlivé delta varianty znamená, že s určitým zhoršením epidemie v nadcházejících týdnech či měsících, podobně jako se to již děje v některých zemích s vysokou proočkovaností, musíme počítat,“ dodal Dražan.

K zajištění kolektivní imunity by bylo podle cíle, který si stanovila Evropská unie, potřeba, aby bylo proočkováno přes 70 procent populace. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška má Česko dostatečnou rychlost očkování a dostatek protilátek, aby dosáhlo tohoto cíle. „V tuto chvíli se velmi blížíme sedmdesáti procentům imunní populace, ale i s přičtením nakažených lidí,“ řekl Právu Dušek.

Vojtěch: Třetí dávku mohou dostat rizikoví lidé na podzim

Domácí

Míra proočkovanosti se v Unii ovšem regionálně liší. Podle statistik Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) si nejlépe vede Belgie a Nizozemsko. Naopak nejnižší míru proočkovanosti eviduje Rumunsko a Bulharsko. Česká čísla jsou podle všeho pod unijním průměrem, podobně jako u Polska nebo Řecka.

„V porovnání s celosvětovou proočkovaností je na tom Česká republika samozřejmě velmi dobře, protože patří k bohatým zemím. V době nízké dostupnosti očkovacích látek jsme drželi krok s ostatními evropskými zeměmi, ale s širokou dostupností vakcín se nůžky mezi západní a východní Evropou začaly rozevírat a my jsme se bohužel přiřadili více k té východní části,“ komentoval aktuální situaci na kontinentu Dražan.

Reklama

Související články

V Německu začala čtvrtá vlna epidemie

V Německu ve čtvrtek přibylo 9280 nakažených koronavirem. Již třetí den v řadě je tak přírůstek vyšší než 8000, před týdnem bylo infikovaných 5578. Podle...

Výběr článků

Načítám