Hlavní obsah

Čtvrt roku po bohumínské tragédii: kolem domu lešení, s obžalobou se čeká

Právo, Aleš Honus

Přesně čtvrt roku po žhářském útoku v panelovém domě v Bohumíně, při kterém zemřelo celkem 11 lidí, dům obehnalo lešení. Po opravách interiéru dostane dům i novou fasádu. Policie stále čeká na zásadní znalecké posudky, které budou hrát roli při úvahách o výši trestu a bez kterých nemůže být podána obžaloba.

Foto: Aleš Honus, Právo

Čtvrt roku po bohumínské tragédii dům obehnalo lešení

Článek

Jde zejména o posudky z oborů požární ochrany a psychiatrie. Právu to řekl dozorující státní zástupce Michal Król. „Případná obžaloba tedy do konce roku s největší pravděpodobností ještě podána nebude,“ řekl žalobce Právu.

Vyšetřovatelé tak zatím mají k dispozici jen ty znalecké závěry, který se týkají identifikace zemřelých, případně výsledky pitev.

Psychiatrický posudek na pachatele zatím hotový není, ale podle Króla nic nenasvědčuje tomu, že by mohl být prohlášen za nepříčetného. „V tuto chvíli by už měl být obviněný fyzicky vyšetřen znalci z oboru zdravotnictví, zatím ale nemám ani předběžné závěry. Nemám zatím ani znalecký posudek z požární ochrany, který by měl dát jasnou odpověď na to, jakým způsobem se požár v bytě šířil,“ řekl státní zástupce.

Pro rodiny obětí bohumínské tragédie se vybralo přes tři miliony

Domácí

Tento posudek přitom bývá u požárů k dispozici až jako poslední v pořadí, protože často bere v úvahu i další poznatky z vyšetřování. V tomto případě by měl odpovědět na otázku, proč se požár v bytě šířil tak masivně, že velice rychle zachvátil všechny jeho pokoje. Žhář policii řekl, že benzin rozlil ve vchodu do bytu.

„Sám obviněný hovoří o kanystru, ale nás zajímá i to, jak se požár dále šířil, zda se na šíření požáru podílelo i vybavení bytu, případně zda tam nebyla ještě nějaká jiná hořlavina,“ řekl.

Požár v jedenáctém podlaží paneláku v Bohumíně vznikl v sobotu 8. srpna a vyžádal si 11 obětí. Policie krátce po požáru zadržela na místě 55letého Zdeňka K. který se k založení požáru přiznal.

U paneláku v Bohumíně, kde zemřelo 11 lidí, vznikne pietní místo

Krimi

V Bohumíně nyní finišují s opravami bytů, které byly po požáru poškozeny. „V těchto dnech začíná oprava fasády a lodžie bytu, kde hořelo. Tento byt zatím k pronájmu nebudeme nabízet s ohledem na událost, ke které tam došlo. Na tom jsme se shodli už dříve,“ řekla Právu mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám