Hlavní obsah

ČSSD vadí náměstci ministrů dosazení za Topolánkovy vlády

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejužší vedení ČSSD bude mandát kabinetu Jana Fischera a případné výměny ministrů řešit v pátek ráno. A to před schůzkou šéfů politických stran s premiérem. Místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach přitom Právu ve čtvrtek řekl, že jeho strana nevidí problém ve složení vlády, ale u podřízených úředníků, tedy například náměstků dosazených za vlády Mirka Topolánka (ODS).

Foto: René Volfík, ČTK

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach na stranickém sjezdu

Článek

Škromach ale tvrdí, že personální výměny na těchto postech ČSSD požadovat nebude. „Předpokládám, že zítra ráno o té situaci budeme hovořit. Zřejmě budeme řešit, jaké dáme mantinely,“ řekl ve čtvrtek Právu Škromach.

Pokud jde o „problémové“ náměstky, většina z nich, a také valná část ředitelů, jsou podle místopředsedy sociální demokracie lidé dosazení „na základě politických dohod Topolánkovy vlády“. Škromach jmenoval například šéfa státního podniku Lesy ČR Svatopluka Sýkoru. ČSSD naopak podle místopředsedy své lidi na těchto postech nemá.

Škromach ale tvrdí, že jeho strana přesto nebude požadovat výměny náměstků. „To je věcí ministrů,“ řekl Škromach na dotaz Práva. ČSSD podle něj jen poukazuje na to, že ODS má stále své lidi na ministerstvech a tlačí na to, aby na postech zůstali. „Distancují se, že nejsou ve vládě, přitom jsou rozlezlí ve funkcích náměstků,“ uvedl Škromach

ČSSD se nelíbí náměstci z TOP 09

Lesy ČR, které místopředseda ČSSD v souvislosti s jejich šéfem Sýkorou kriticky jmenoval, má přitom v kompetenci ministr zemědělství Jakub Šebesta. Ve středu se v Lidovém domě hovořilo, že by právě tento člen vlády nominovaný ČSSD mohl být vyměněn. Šéf strany Jiří Paroubek ale pozdě večer ubral plyn a tvrdil, že pod Šebestou se křeslo nekýve. [celá zpráva]

ČSSD přitom neskrývá nelibost nad tím, že jsou v řadách náměstků lidé z TOP 09. Právě Šebestovým náměstkem je Karel Tureček z TOP 09. „To jsou lidovci, ti jsou rozlezlí všude. Je to strana, která nemá mandát z voleb,“ komentoval to Škromach s tím, že podle jeho názoru by se proto TOP 09 neměla zúčastnit jednání o dalším pokračování vlády.

Škromach přitom není pro výměnu některých ze stávajících ministrů. Měl by se podle něj využít potenciál lidí, kteří již tyto funkce zastávají. Odůvodnil to například tím, že nový ministr by se musel dva až tři měsíce seznamovat s resortem, navíc podle něj nikdo ze stávajících ministrů „neudělal zásadní renonc“.

Podle místopředsedy ČSSD je škoda, že z kabinetu musí odejít ministr životního prostředí Ladislav Miko, který se vrací do Bruselu. Škromach míní, že byl Miko kompetentnější než jeho předchůdce Martin Bursík (SZ). V každém případě se Škromach domnívá, že jakékoliv změny na ministerských postech jsou věcí premiéra Fischera.

Reklama

Výběr článků

Načítám