Hlavní obsah

ČSSD v Praze představila trumf do senátních voleb: expremiéra Špidlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD vysílá do senátních voleb v obvodu Praha 11 bývalého premiéra Vladimíra Špidlu, v Praze 10 sociálního pracovníka Štěpána Kavuru a v Praze 6 vysokoškolského pedagoga Petra Pavlíka. Na tiskové konferenci to v úterý kandidáti řekli novinářům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Špidla

Článek

Zároveň představili svá volební témata a vyjádřili se kriticky k současné vládě, která podle nich nedostatečně řeší zejména sociální témata. Strana dnes také představila novou podobu koalice na pražský magistrát, kterou nově tvoří kromě ČSSD a Zelených také hnutí Idealisté a Budoucnost.

Bývalé vedení ČSSD utratilo za volby o 30 milionů víc, než mělo

Domácí

„Politika je řemeslo založené na zkušenosti. Já jsem získal velké množství zkušeností a cítím určitou povinnost, protože pořád ještě tu sílu mám, dát ty zkušenosti k dispozici,” řekl Špidla.

Současná vláda podle něj pracuje v ideologicky omezeném rámci, který z fiskálního hlediska neumožňuje efektivně řešit krizi. Z dalších témat zmínil také regulaci energetiky včetně například vyšší daně z příjmu pro energetické firmy. V obvodu Prahy 10 bude za ČSSD kandidovat Štěpán Kavur, předseda spolku Buči, který pomáhá sociokulturně znevýhodněným osobám a dlouhodobě nezaměstnaným.

Volby 2024: Jak probíhají volby do Senátu

Volby do Senátu

V Praze 6 je kandidátem Petr Pavlík, který vyučuje na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy a jenž v minulosti působil jako náměstek ministra školství a předseda pražské organizace strany.

Deset kandidátů

Předseda strany Michal Šmarda dále řekl, že v letošních volbách nasadí strana devět nebo deset kandidátů. Volit se bude do třetiny Senátu, tedy ve 27 obvodech. Předseda dodal, že kandidáty bude grémium strany definitivně schvalovat ve čtvrtek, ale již může zmínit také například kandidaturu lékařky a bývalé sociálnědemokratické europoslankyně Olgy Sehnalové v Kroměříži, komunální političky Olgy Bastlové v Táboře nebo obhajobu křesla současného senátora Jaromíra Strnada v Kutné Hoře.

Jak volit, aby odevzdaný hlas platil aneb Pravidla volební místnosti

Komunální volby

Zástupci strany spolu se svými koaličními partnery dnes také představili rozšířenou koalici kandidující na pražský magistrát pod názvem Solidarita, kterou vede bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Kromě již dříve ohlášené spolupráce se Zelenými se nově koalice skládá i z levicových hnutí Budoucnost a Idealisté.

Staré strany ztrácejí tisíce členů, netáhnou už ani hnutí

Domácí

Šabatová k tomu řekla, že považuje za podstatné, aby levicové subjekty spolupracovaly, obzvlášť v situaci, kdy v parlamentu levice fakticky zastoupena není. „Myslím, že to je pro každou společnost velmi nebezpečný stav a může vést k velmi turbulentnímu a nežádoucímu vývoji,” uvedla s tím, že v takové situaci se mohou levicových témat chopit nebezpeční populisté.

Reklama

Související články

Spolu jdou do voleb v devatenácti obvodech

V devatenácti senátních obvodech z 27 se budou ucházet o křeslo kandidáti trojkoalice Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09. V sedmi obvodech jdou kandidáti ODS...

Výběr článků

Načítám