Hlavní obsah

Bývalé vedení ČSSD utratilo za volby o 30 milionů víc, než mělo

Neúspěšný boj o přežití v nejvyšší politice přišel ČSSD na mnohem větší částku, než si původně předsednictvo odsouhlasilo. Podle šetření ústřední kontrolní komise tím minulé Hamáčkovo vedení strany porušilo vnitřní předpisy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Právu to řekl předseda ČSSD Michal Šmarda. Za kampaň pro loňské sněmovní volby utratili podle účetní závěrky bezmála 54,4 milionu korun. Finanční rámec, na kterém se však strana původně dohodla, byl zhruba o třicet milionů nižší, jak Právu potvrdil statutární místopředseda Igor Bruzl.

„Při kontrole se zjistilo, že peníze nebyly utraceny minulým vedením soc. dem. v souladu s vnitřními předpisy. Nebyly dodrženy formální náležitosti, které měly být. Nedošlo ke schválení peněz v rámci rozpočtu a výdaje, které byly realizovány, nebyly rozpočtově kryty. A to je chyba,“ řekl Právu Šmarda.

Jasnější pravidla

Předejít tomu chtějí do budoucna tím, že upraví vnitřní komunikaci. „Nastaví se jasnější pravidla pro odpovědnost při podepisování některých aktů, zjednodušeně řečeno,“ dodal předseda. Komise ještě prověřuje, jestli investice aspoň splnila svůj účel a peníze byly využity hospodárně.

Za stranickou kasu tehdy zodpovídal statutární místopředseda Roman Onderka. Ten závěry interní komise hodnotit nechtěl. „Nebudu se k tomu vyjadřovat přes média,“ reagoval.

Staré strany ztrácejí tisíce členů, netáhnou už ani hnutí

Domácí

To, že se financování kampaně pro loňské volby do Sněmovny prošetří, si odhlasovali delegáti na sjezdu loni v prosinci. S návrhem přišel nynější místopředseda ČSSD Tomáš Petříček.

Kampaň byla dražší než se plánovalo

Onderka tehdy přiznal, že za kampaň dali asi 53 milionů, ačkoliv rozpočtováno měli mnohem méně. Šlo podle něj o rozhodnutí volebního týmu. Návrhy předkládal tehdejší předseda Jan Hamáček a následně je mělo posvětit předsednictvo. Několik členů se však na sjezdu ohradilo vůči tomu, že by o něčem hlasovali. „Já o své vůli jsem nerozhodl ani o desetníku,“ odmítl tehdy Onderka nařčení.

Postup na sjezdu hájila i kandidátka na předsedkyni Jana Maláčová s tím, že vše je na transparentním účtu. „Může to vypadat všelijak, ale dělali jsme maximum, abychom se do Poslanecké sněmovny dostali,“ zdůraznila. Vedení se tam zastal i exhejtman Jiří Běhounek, podle kterého strana dělala, co mohla, a ostře zkritizoval, že někdo financování zpochybňuje.

ČSSD zkusí prodat palác v centru Prahy a smazat dluhy

Domácí

Miliony teď straně, která se vypořádává se zadlužením, mohou chybět. Zejména potom, co se nedostala do Sněmovny, přišla o 15 poslanců a s nimi i o milionové příspěvky ročně. Příspěvek od státu za hlasy voličů ve výši 25 milionů korun jim nepokryl ani náklady na volby.

Exministr Petříček chce na radnici

Místopředseda ČSSD a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček mění vysokou politiku za komunální. Do zářijových obecních voleb v Praze 3 nastoupí jako lídr společné kandidátky ČSSD a hnutí Budoucnost (Praha 3 pro všechny).

ČSSD i KSČM jsou v červených číslech

Domácí

Podobně postupuje soc. dem. matador Jiří Dienstbier ml., který v tandemu se zelenými bude usilovat o post starosty na Praze 2. Oba rovněž kandidují i na pražský magistrát, ovšem z nižších pozic.

Reklama

Výběr článků

Načítám