Hlavní obsah

Hamáček neuspěl s žalobou na Seznam kvůli „ututlání“ Vrbětic

– Praha • Aktualizováno

Obvodní soud v úterý odmítl žalobu exministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na majitele webu Seznam Zprávy Seznam.cz a reportéry Jana Kroupu a Kristinu Cirokovou. Ti loni uvedli, že Hamáček měl chtít vyměnit „ututlání“ kauzy Vrbětic za ruskou vakcínu Sputnik V a konání americko-ruského politického summitu v Praze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Soudkyně Eva Harmachová žalobu Hamáčka vůči serveru zamítla, protože podle ní nebylo zasaženo do osobnostních práv exministra. Žalobu vůči Kroupovi a Cirokové odmítla, jelikož reportéři nejsou v dané věci jako zaměstnanci serveru tzv. pasivně legitimováni, což znamená, že nejsou nositelem hmotně-právní povinnosti, o kterou v řízení jde.

Hamáček k soudu v úterý nedorazil, tvrzení serveru nicméně dlouhodobě odmítá. „Článek je postaven na spekulacích a lžích,“ uvedl nicméně dříve. A požadoval omluvu a 10 milionů korun.

Hamáček podá kvůli článku trestní oznámení, chce 10 milionů korun

Domácí

„Tvrdili jsme, že jsou naše články pravdivé a že k nim máme důkazy. A soud došel k závěru, že jsme měli pravdu,“ řekl novinářům po vynesení rozsudku Kroupa.

Hamáčkova advokátka výsledky řízení ‚bez konzultace s klientem‘ komentovat nechtěla.

Úterní řízení se kvůli utajovaným informacím konalo za zavřenými dveřmi v zabezpečené místnosti. Účastníci museli také odevzdat své mobilní telefony.

Kauza Vrbětice

Vrbětice zasáhly v roce 2014 dvě exploze. Při výbuchu prvního z muničních skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku.

Loni 17. dubna tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) s Hamáčkem oznámili, že české orgány činné v trestním řízení podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby, že v muničních skladech umístili nástražné zařízení, které způsobilo výbuch.

Hamáček si našel práci. Bude kopat za české zbrojaře

Domácí

Server Seznam Zprávy následně počátkem května s odkazem na své zdroje zveřejnil, že právě Hamáček chtěl v dubnu odcestovat do Moskvy s plánem "vyměnit mezinárodní skandál" za dodávky Sputniku V a možnost, že by se v Praze uskutečnil summit amerického a ruského prezidenta.

Zatímco Hamáček vinu odmítá, šéfredaktor webu Jiří Kubík dříve prohlásil, že Seznam Zprávy jsou připraveny pravdivost svých zjištění u soudu prokázat.

Reklama

Výběr článků

Načítám