Hlavní obsah

ČSSD chce potvrzení, že koaliční ANO schválí výroční zprávy České televize

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté chtějí od svého koaličního partnera hnutí ANO potvrdit, že schválí výroční zprávy České televize. Sněmovna má výroční zprávy z let 2016 a 2017 schvalovat ve čtvrtek. Pokud by je neschválila, vedlo by to ke konci Rady ČT i ředitele televize Petra Dvořáka.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

V kuloárech se objevily spekulace, že komunisté tlačí na hnutí ANO, aby zprávy neschválilo. K neschválení výročních zpráv už dříve poslance vyzval prezident Miloš Zeman, proti ČT se staví i poslanci SPD.

ČSSD chtěla výroční zprávy řešit na pondělní koaliční radě. „Vím, že se o tom píše. Já to potvrzené prozatím nemám, ale rozhodně je to pro nás důležitá věc, budeme se pana premiéra (Andreje) Babiše ptát, aby nám k tomu něco řekl,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Nezávislost veřejnoprávních médií je pro nás priorita
Jan Hamáček, šéf ČSSD

„V našem programovém prohlášení je podpora nezávislosti veřejnoprávních médií. Je to pro nás priorita, aby byla zachována nezávislost veřejnoprávních médií,“ řekl k tomu ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

„Jsou to věci, které souvisí s naším programovým prohlášením. Chci, aby se všichni chovali podle těch principů, na kterých jsme se dohodli,“ dodal Zaorálek.

Babiš byl pro schválení zpráv

Sněmovna se České televizi věnovala už několikrát, diskuzi ale nikdy nedokončila. Schválení výročních zpráv premiér Andrej Babiš letos v únoru podpořil.

„I když jsme vůči ČT často kritičtí, a řekli jsme to i jejich řediteli u nás na klubu, požádám poslance hnutí ANO, aby se nepřipojovali ke KSČM a SPD a hlasovali PRO schválení všech výročních zpráv,“ napsal Babiš na Twitter v únoru.

Česká televize předkládá každoročně Sněmovně své výroční zprávy o činnosti a o hospodaření. Zákon o ČT stanoví, že Sněmovna může odvolat Radu ČT mimo jiné v tom případě, pokud poslanci dvakrát po sobě jednu ze zpráv neschválí.

Rada mimo jiné volí generálního ředitele televize a její členy volí Sněmovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám