Hlavní obsah

Covid se šíří, ale lidé ho berou jako chřipku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do ordinací lékařů stále přicházejí pacienti s covidem, jejich počty spíše stagnují, než by klesaly. Oproti minulým vlnám však pozorují lékaři u omikronu významný rozdíl: pacientů s vážnými komplikacemi je minimum. Většina z nich zvládne nemoc s běžnými léky vyležet doma. Ti rizikoví mohou dostat léky, které riziko vážných komplikací snižují.

Článek

„Drtivá většina průběhů je mírných a není potřeba speciální léčba. Týden ve většině případů stačí na to, aby se z toho člověk vykurýroval. Určitě je také nutné, aby byl daný člověk izolován a fyzicky se nepřetěžoval,“ popsal Právu praktický lékař Ivo Procházka z Blanenska.

„Nezaznamenal jsem v této vlně mezi mými pacienty úmrtí ani hospitalizaci s těžkým průběhem. Pokud byl někdo v nemocnici, tak s jinou příčinou, rozhodně ne pro covid,“ dodal.

Fiala není po covidu fit, zrušil návštěvu Německa

Domácí

To potvrzují i nemocnice. „V posledních týdnech nesledujeme výrazný pokles, ale ani nárůst hospitalizací,“ uvedla mluvčí FN Bulovka Eva Libigerová. Jde hlavně o mladší pacienty a opakovaně nakažené. „Vesměs jsou pacienti léčeni pro jiné zdravotní onemocnění s přidruženým covidem,“ dodala.

Hospitalizovaných v Česku dlouhodobě ubývá, byť pomalu. V nemocnicích leželo v neděli asi 1414 nakažených, ve vážném stavu bylo 89 z nich. Ještě v polovině března přesahoval celkový počet hospitalizovaných 2300.

Málo se testuje

Stejný trend mají i počty nově nakažených. V pátek se podle oficiálních dat nakazilo 5971, nejméně ve všední den od začátku roku.

Skutečné počty nicméně mohou být vyšší. Jedním z důvodů může být to, že lidé pozitivní samotest nikam nehlásí a léčí se doma. „Průběhy onemocnění jsou nyní v ČR většinou mírné, takže se testuje velmi málo, proto nejsou zachycené případy,“ podotkl místopředseda Společnosti infekčního lékařství Petr Husa.

Rozvolnění v dubnu? Čísla nejsou špatná, ale vláda to neřešila

Domácí

Lékaři se shodují na tom, že se covid začíná měnit v těžší chřipku. Omikron už tolik nezasahuje plíce, projevuje se spíše zánětem dutin, bolestí v krku a kloubů, rýmou nebo třeba horečkou.

Přesto mohou být někteří v ohrožení. Zejména starší lidé, chronicky nemocní, lidé s oslabenou imunitou nebo po operaci.

Očkování v číslech
Ukončené základní očkování má 6,9 milionu obyvatel. Posilující dávka chybí zhruba třetině z nich.
Zájem o očkování ale dlouhodobě klesá. V březnu aplikovali zdravotníci průměrně 3000 až 4000 vakcín denně, nově naočkovaných je 200 až 300 denně.
Do konce března pořídilo Česko přes 26,1 milionu dávek vakcín proti covidu. Využilo se 17,5 milionu z nich, 2,5 milionu bylo darováno či prodáno dalším zemím. Zničeno bylo 258 tisíc dávek.
Pro neočkované je od března k dispozici proteinová vakcína od Novavax. Podána byla už 3468 zájemcům starším 18 let.

První krok k ochraně zdraví je očkování a přeočkování. Druhým, v případě, že se riziková osoba nakazí, je včasné nasazení léků proti covidu. Monoklonální protilátky jako Regn-cov2 nebo bamlanivimab byly velmi účinné proti deltě, na omikron a jeho subvarianty už ale nestačí.

Vystřídal je proto lék remdesivir a tablety antivirotika molnupiravir (Lagevrio), které berou nakažení doma. Musí se však podat na začátku nemoci. Remdesivir se podává jako třídenní infuzní kúra.

Lidi se slabou imunitou chrání před covidem lék Evusheld, v EU čeká na schválení

Koronavirus

„Tablety jsou vhodné pro pacienty v domácí léčbě, remdesivir pro pacienty ve zdravotnických zařízeních. Remdesivir by měl být účinnější v zábránění vývoje závažných forem covidu než molnupiravir,“ doplnil Husa, který je zároveň přednostou infekční kliniky ve FN Brno.

V celé České republice se léčilo molnupiravirem už víc než dvacet tisíc nakažených.

Ve FN Plzeň si tablety vyzvedlo už víc než 600 pacientů, téměř polovina z nich v březnu. V nemocnici na Bulovce to je přes 1300 pacientů od začátku roku.

Jeho účinnost však není přesně známa. Firma MSD, která preparát dala na trh, přiznala, že může být padesátiprocentní, jiné zdroje hovoří pouze o třicetiprocentní.

Anketa

Testujete se při „chřipkových“ příznacích na koronavirus?
Ano, vždy
23,2 %
Ano, občas
11 %
Ne, ale snažím se nechodit mezi lidi
22,7 %
Ne, ani nijak zvlášť neomezuji pohyb mezi lidmi
43,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10182 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám