Hlavní obsah

Lidi se slabou imunitou chrání před covidem lék Evusheld, v EU čeká na schválení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Covid-19 představuje vážné riziko pro lidi po transplantacích, u nichž je potřeba potlačovat imunitní reakci, aby tělo neodmítlo cizí orgán. Tyto pacienty může před nákazou ochránit Evusheld od firmy AstraZeneca, který je už v USA od 8. prosince schválen pro nouzové použití. V EU ani v ČR zatím povolen není.

Foto: Profimedia.cz

Nová továrna AstraZeneky ve švédském Södertälje, kde se vyrábí evusheld.

Článek

Evusheld mohou dostat i lidé, kteří berou léky potlačující imunitu či mají vrozenou imunodeficienci. Je určen také například pro lidi, kteří se léčí s rakovinou, nebyla u nich léčena infekce HIV nebo je v pokročilém stadiu či nemohou být z nějakých důvodů očkováni proti covidu-19, případně měli vážné reakce na vakcíny proti koronaviru.

Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) schválil tento přípravek 8. prosince k nouzovému použití pro lidi starší dvanácti let s hmotností minimálně 40 kg, kteří náležejí k některé ze zmíněných skupin. Může se jim podávat preventivně, aby se nenakazili.

Podle americké stanice NPR by mohl lék pomoci až sedmi milionům Američanů. Nepodává se v případě, že už se nakazili nebo se setkali s nakaženým. Ochranu poskytuje nejméně po dobu šesti měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Lék chránící před nákazou covidem Evusheld.

EMA lék stále posuzuje. Už od října 

V České republice stejně jako v ostatních zemích EU mají lidé z ohrožených skupin smůlu, medikament zatím schválen není. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má schvalování na starosti, Novinkám sdělil, že čeká na posouzení léku u evropské lékové agentury EMA.

„Léčivý přípravek Evusheld je stále v režimu ,rolling review‘ u Evropské agentury pro léčivé přípravky. Není možné předvídat, jak dlouho tento proces potrvá,“ uvedla mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Úřad však nemusí jen přejímat rozhodnutí EMA, ale může rozhodovat i samostatně nebo v součinnosti s jinými lékovými úřady členských zemí EU.

Výbor EMA pro lidskou medicínu (CHMP) loni oznámil, že zahájil posuzování Evusheldu 14. října na základě předběžných výsledků klinických studií, z nichž vyplývá, že by mohl chránit proti nemoci. EMA současně začala vyhodnocovat data z laboratorních testů a testů na zvířatech.

Evusheld chrání obstojně před nákazou

Podle testů snižuje Evusheld riziko propuknutí covidu s příznaky o 77 procent, riziko hospitalizace a smrti snižuje o 50 procent. AstraZeneca uvádí, že poslední studie prováděná Střediskem pro zkoumání a výzkum biologických látek při FDA ukázala, že chrání i před variantou omikron.

„Evusheld byl vyvinut, aby překonal potenciální rezistenci nových variant SARS-CoV-2, kombinuje dvě účinné protilátky s odlišnými a doplňujícími se účinky,“ uvedl v půlce prosince výkonný viceprezident AstraZeneky Mene Pangalos. Když byl v prosinci v USA schvalován k nouzovému užití, nebyl ještě klinicky testován proti variantě omikron. Spojené státy si v lednu k původním 700 000 balením přiobjednaly dalšího půl milionu.

Británie, kde ještě lék není schválen, už má objednávku připravenou, v Austrálii lékový úřad umožnil 4. ledna požádal o registraci. Na konci ledna uvedl, že ještě lék prověřuje.

Evusheld tvoří dvě monoklonální protilátky – tixagevimab a cilgavimab, obě se napojují na hrotový s-protein koronaviru, jemuž tak brání napadat buňky, na které se navazuje právě pomocí s-proteinu. Protože se každá z látek napojuje na jinou část s-proteinu, jejich kombinace zaručuje vyšší šanci na ochranu. Lék se podává injekčně ve dvou injekcích do svalu hned po sobě. V jedné injekci je jedna protilátka a ve druhé druhá.
Evusheld není náhradou vakcíny. Ty jsou podle amerického lékového úřadu stále hlavním prostředkem v boji s pandemií. Lék má navíc vedlejší účinky, po jeho podání hrozí přehnané reakce organismu, což může vést i k anafylaktickému šoku, krvácení v místě vpichu, bolestem hlavy, únavě a ke kašli.

Reklama

Výběr článků

Načítám