Hlavní obsah

Co nám udělají? Postaví nás ke zdi? ptá se majitel hospody, která odmítla zavřít v osm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi těmi, kdo se rozhodli vzepřít vládnímu nařízení zavřít lokál úderem osmé hodiny večerní, byla i hospoda Bejzment v Praze 5. Majitel Zdeněk Střížek chtěl nechat otevřeno do 22 hodin.

Otevřené restaurace v Ostravě a PlzniVideo: Pavel Karban, Jiří Šolc, Právo

 
Článek

„Pokud k nám někdo přijde v půl nebo tři čtvrtě na osm na večeři, já ho nevyhodím. Z jediného prostého důvodu. Potřebuju platit nájem, personál, energie, potřebuju odevzdávat daně státu,“ reagoval pro Právo.

Protikoronavirová opatření považuje za likvidační a nesmyslná. „Po třech dnech, kdy se otevřely hospody, se nemůže zvednout číslo infikovaných,“ razantně odmítá, že by za nárůst mohla stravovací zařízení. Ujistil, že jeho hospoda důsledně dodržuje nastavená hygienická pravidla, stejně tak zákazníci, kteří jsou podle něj ukáznění. „Myslím, že je to likvidační buzerace tohoto státu,“ kritizuje politiky.

Policejní zátah na otevřené hospody začal

Ekonomika

Do podniku tedy mohli po 20. hodině přijít i další návštěvníci. „Myslím, že nejsme jediní, kteří to riskli a nechali otevřeno i za cenu pokuty. Už jsme přišli o tolik peněz za tu dobu. Co nám seberou? Co s námi udělají? Postaví nás ke zdi?“ ptá se a netají strach z bankrotu. „Všichni zbankrotujeme, a kdo bude platit daně, kdo stát postaví na nohy?“ přemítá.

Na otázku, jak dlouho může takovou situaci vydržet, s hořkým úsměvem odpovídá, že do té doby, než je vyhodí majitel domu kvůli neplacení nájmu.

Policie zasáhla v restauraci v Jincích na PříbramskuVideo: Novinky

„Moje představa pomoci státu je taková, že ten by měl jasně říct: od 1. prosince do 1. března zůstane vše zavřeno a my vám každý měsíc pošleme sto tisíc, abyste aspoň uživili zaměstnance,“ nabízí Střížek, který myslí, že středečním protestem se nic nezmění. „Ale aspoň dáváme najevo, že sebou nenecháme takhle cloumat, je to absurdistán a zítra zas můžou vymyslet něco jiného,“ zlobí se.

Zoufalí a vyčerpaní

„Na protest proti nesystematickým a nelogickým vládním opatřením dnes, tedy ve středu 9. 12. 2020, neuzavřeme Forestbar ve 20 hodin. V roce 2020 jsme nedostali od státu jedinou korunu podpory, ani žádné úlevy. Naopak pozdržené platby odvodů za zaměstnance a DPH byly ze strany státních institucí vyřešeny exekučními příkazy. Nejde nám o to, aby mohl být bar otevřen. Jde nám o to, že jsou ničeny veškeré volnočasové aktivity, sport, kultura, vzdělávání, veškeré zážitky, volný pohyb, koníčky a setkávání s přáteli a rodinou. Jsou potlačována snad veškerá základní lidská práva. Naše reakce je ze zoufalství a vyčerpání,“ napsal na Facebooku Milan Plachý z Forestbaru v Plzni.

Policejní zátah v restauraci Šeberák v PrazeVideo: Aktu.cz

Jsem už na pokraji sil, řekl majitel otevřené restaurace. A policie dorazila

Domácí

V osm hodin večer byl ve středu ve Forestbaru jen barman a majitel, podnik se ale brzy začal plnit hosty, kteří si sem zašli na drink. Většina věděla o akci právě ze sociálních sítí.

Otevřely i další podniky po celé ČR. V některých, například v Praze nebo Jincích, zasahovala policie, v jiných nechala situaci být a dění jen monitorovala, například v Teplicích.

Podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka nemá policie v plánu žádné cílené kontroly na restaurace. Vyjíždí vždy tam, kde se dozví, že je otevřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám