Hlavní obsah

Člověk by měl mít právo na smrt. Eutanazie opět tématem ve Sněmovně

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl by mít člověk trpící nevyléčitelnou smrtelnou nemocí možnost požádat o ukončení svého života? Podle části poslanců z řad ANO a Pirátů ano – asistovanou smrt by chtěli uzákonit v normě o eutanazii a paliativní péči.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Eutanazie se už dnes děje, ale nikdo o tom veřejně nemluví, a to chceme změnit,” řekl Novinkám jeden z překladatelů zákona Lukáš Bartoň (Piráti).

Podle normy, na které Piráti spolupracují s poslanci hnutí ANO, by se člověk trpící nevyléčitelnou nemocí mohl svobodně rozhodnout, zda ukončí vlastní život.

Zemřel australský vědec David Goodall, ve Švýcarsku podstoupil asistovanou sebevraždu

Evropa

„Jedna z největších hodnot, kterou v rámci naší společnosti uznáváme, je svoboda člověka. Dosud ale stále zavíráme oči před svobodným rozhodnutím na konci života. Zavíráme oči před přáním nemocných v terminálním stadiu nemoci zemřít klidně a důstojně a odpíráme jim možnost odchodu ze světa podle jejich přání,” doplnil Bartoň.

Lékař nesmí být k eutanazii nucen

Člověk, který by se pro dobrovolné ukončení života rozhodl, musí být podle poslanců plnoletý a zároveň musí být jasně prokazatelné, že u něj neexistuje žádná šance na vyléčení.

„Pacient dá nejčastěji cestou praktického lékaře žádost. Lékař vyplní náležitosti a musí být daná jasná kritéria. Žádný lékař není povinen asistovanou smrt vykonat nebo při ní asistovat,” zdůraznila poslankyně ANO Věra Procházková.

Eutanazie nemusí být provedena pouze v nemocnici, ale třeba i v domácím prostředí a může u ní být i rodina.

V Německu se rozšíří možnosti eutanazie pro smrtelně nemocné

Evropa

Zákon dále přesně vymezuje, co je to paliativní péče a kdo je paliativní pacient. Paliativní péče obecně je péče o smrtelně nemocného pacienta v jeho posledním období. Jejím cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým.

Návrh zákona se inspiruje okolními státy. Zatímco v Nizozemsku, Belgii a Lucembursku je legální, aby pacienta na jeho žádost usmrtil přímo lékař. V Německu a Švýcarsku je legální pouze tzv. asistovaná sebevražda.

Předloha má podle Procházkové a Bartoně nyní podporu asi 20 poslanců z 200 poslanců. Proti se už v této fázi postavili poslanci KDU-ČSL a TOP 09. V prvním čtení by normu předkladatelé rádi projednali do konce roku 2020. Pokud by zákon prošel, platit by mohl začít od roku 2023.

Anketa

Byli byste pro uzákonění eutanazie?
Ano
82,5 %
Ne
17,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4563 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám