Hlavní obsah

V Německu se rozšíří možnosti eutanazie pro smrtelně nemocné

Karlsruhe

Omezování asistované sebevraždy je protiústavní a neplatné, rozhodl ve středu německý ústavní soud v Karlsruhe. Soudci verdikt zdůvodnili tím, že norma zavedená do německého soudního systému v roce 2015 omezuje základní práva vážně nemocných.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Ústavní soudci rozhodli, že nevyléčitelně nemocní mají právo na smrt. „Toto právo zahrnuje svobodu spáchat sebevraždu,“ uvedl předseda senátu Andreas Vosskuhle. Soud proto rozhodl, že odstavec 217 trestního zákoníku je neplatný. Tudíž se významně rozšíří možnosti pro vážně nemocné, kteří se rozhodli zemřít za pomoci třetích osob.

Asistovaná sebevražda není v Německu trestná, ale byla velmi omezená paragrafem 217 trestního zákoníku. Aktivní pomoc ke smrti na přání druhého je možné potrestat až pěti lety odnětí svobody. Trestná je také pomoc k sebevraždě, pokud nejde o jednorázový, ale opakovaný případ. Paragraf 217 tímto způsobem bránil tomu, aby takovéto služby nabízely firmy nebo různá sdružení, a to třeba i za úplatu.

Peruánka se soudí o vlastní eutanázii

Amerika

Lékaři zabývající se eutanazií a také vážně nemocní podali žalobu proti paragrafu 217 trestního zákona. Tvrdili, že tato norma porušuje jejich svobodu a obecné právo na soukromí a také dostává do problémů všechny, kteří pomáhají umírajícím.

V Německu zákon počítá s možností odpojení od přístrojů v případě, že daný pacient jasně stanovil, v jakém momentě už nechce být udržován při životě. Je také povolena pomoc k sebevraždě, když těžce nemocné osobě připravené zemřít je podán lék, který její život ukončí. Nemocný si ho ale musí vzít sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám