Hlavní obsah

Zemřel australský vědec David Goodall, ve Švýcarsku podstoupil asistovanou sebevraždu

Ve věku 104 let zemřel renomovaný australský vědec David Goodall. Ve švýcarské Basileji podstoupil ve čtvrtek asistovanou sebevraždu. Podle mluvčího kliniky „odešel v pokoji” a v posledních chvílích byl obklopen rodinnými příslušníky a kamarády přesně tak, jak si to přál.

Foto: Profimedia.cz

David Goodall

Článek

Podle organizace Exit International zemřel Goodall okolo půl jedné odpoledne na následky infúze Nembutalu, tedy barbiturátu pentobarbital, jenž se ve větších dávkách při asistovaných sebevraždách obvykle využívá.

Ačkoli Australan, který působil jako vědecký pracovník se specializací na ekologii na univerzitě Edith Cowan University v Perthu, netrpěl žádnou nevyléčitelnou nemocí, kvalita jeho života se v poslední době výrazně zhoršila.

Středeční den strávil v okolí svých blízkých v botanické zahradě. Posledním jídlem, které si dopřál, byla ryba s hranolky a kus tvarohového koláče.

Když se ho novináři ptali, zda alespoň na malý okamžik zaváhal, rázným hlasem odpověděl: „Ne, už dál nechci žít a jsem rád, že zítra budu mít šanci svůj život ukončit.”

Goodall rovněž před smrtí uvedl, že doufá, že jeho příběh zvýší tlak, který přispěje ke změnám zákonů v Austrálii. „Člověk chce mít možnost volby zemřít, když smrt přijde ve vhodnou dobu,“ řekl.

V Austrálii je podobně jako ve většině zemí světa eutanázie nezákonná. Z evropských zemí umožňuje asistovanou sebevraždu v různé formě vedle Švýcarska rovněž Německo nebo třeba Švédsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám