Hlavní obsah

Člen výkonné rady ODS: Pokud bude Hrdlička vyloučen, navrhnu vyhazov Svobody

Právo, Jan Martinek

Pokud bude výkonná rada ODS rozhodovat o vyloučení vlivného člena Tomáše Hrdličky, navrhne její člen Zdeněk Pánek vyloučení exprimátora a předsedy pražské ODS Bohuslava Svobody. Pánek to Právu řekl před pátečním zasedáním výkonné rady.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

„Připadá mi naprosto absurdní vylučovat kohokoliv na základě novinářských spekulací. Nejprve by měli z ODS odejít ti, kdo ODS opravdu poškozují. To jsou například ti, kteří jsou obviněni z ekonomické trestné činnosti, jako třeba Svoboda, který chce vyloučení Hrdličky navrhnout,“ řekl Právu Pánek, který ve výkonné radě zastupuje středočeský region.

„Byl to právě Petr Nečas a Bohuslav Svoboda, kteří zničili poslední zbytky důvěry občanů ve značku ODS a svým nezodpovědným chováním ji poslali na hranici volitelnosti. Vlastní problémy pak řeší tím, že se je snaží svalit na ostatní,“ dodal Pánek. Svoboda, stejně jako celá bývalá rada hlavního města Prahy s výjimkou Aleksandry Udženiji, čelí obvinění za uzavření nevýhodné smlouvy v kauze Opencard, v říjnu by měl jít před soud.

Podle informací Práva chce Svoboda „silou“ prosadit Hrdličkovo vyloučení na jednání regionální rady ODS, i přes to, že někteří vysocí představitelé ODS s tím nesouhlasí. „Můžeme vylučovat někoho za porušení stanov, ale ne za to, že má jiný názor,“ řekla už dříve například poslankyně Jana Černochová. Hrdličkův vyhazov naopak prosazuje místopředseda Jiří Pospíšil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Hrdlička je považován za hybatele pražské politiky.

Člen ODS, který si nepřál být jmenován, Právu řekl, že pokud regionální rada navrhne výkonné radě vyloučení Hrdličky, tak ho nejvyšší stranický orgán s nejvyšší pravděpodobností posvětí.

Podle informací Práva se s Bohuslavem Svobodou počítalo ve „stínové vládě“ Miroslavy Němcové coby s ministrem zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám