Hlavní obsah

Čižinského Praha 7 získala vakcíny po hovoru s magistrátem. S malými okrsky nikdo nemluvil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé městské části se v lednu zlobily kvůli možnému protežování Prahy 7 při distribuci vakcín z důvodu, že zástupci Prahy Sobě, která sedmému obvodu vládne, sedí i ve vedení metropole. Dotčené strany vše popřely, nové skutečnosti však naznačují, že všechny městské části rovné podmínky zřejmě skutečně neměly.

Foto: Petr Janiš, Právo

Jan Čižinský

Článek

„Nemohu mít jiný pocit než, že jsou upřednostňovány ty městské části, které mají přátelské vztahy se současným vedením,“ napsal starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS) v lednu primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti).

"Zajímalo by mne, zda byl zajištěn pro všechny Pražany rovný přístup k vakcinaci. A jak byla zajištěna transparentnost tohoto procesu," zajímal se zase na lednovém zastupitelstvu místostarosta Prahy 18 Ondřej Lněnička.

Primátor Hřib se k dotazům Novinek přímo nevyjádřil. Jeho mluvčí Martina Vacková pouze odkázala redakci na jeho odpověď Grosovi. Tomu napsal, že podobně jako Praha 7 se například zachovala i Praha 2, kde vládnou zástupci jeho občanských demokratů.

Vakcíny si mohla nafasovat každá městská část, odmítl „předbíhání” starosta Prahy 7

Domácí

„Premiér se navíc 19. ledna na jednání s radou Asociace krajů nechal osobně slyšet, že máme zapomenout na to, že bychom řídili v Praze rozdělování vakcín,“ uvedl.

Podle ministerstva zdravotnictví mohli před spuštěním centrálního registračního systému, tedy do 15. ledna, vybrané subjekty spolu s praktiky zažádat o vakcíny, v případě, že byly schopny dodržet určité podmínky. Mezi nimi očkování výhradně prioritní skupiny starších 80 let, odpovídající manipulace s vakcínami a následné zapsání do příslušného registru ISIN.

Nové skutečnosti

Z dřívějšího vyjádření Čižinského bylo ale zřejmé, že se o možnosti dozvěděl na videokonferenci s primátorem a radní pro zdravotnictví Milenou Johnovou (Praha Sobě). „Činíme to, o čem všichni slyšeli,” řekl tehdy.

Jak se však nyní ukázalo, hovoru se nemohly účastnit zdaleka všechny městské části. „Jen ty, kde mají radní pro sociální věci anebo zdravotnictví,“ potvrdila Novinkám radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Starosta Prahy 8: Chybí koordinace, v Praze si každý očkuje, jak chce

Domácí

Odmítla však, že by se mělo jednat o výhodu. „Velké městské části fungují na bázi obcí s rozšířenou působností, a tak mají fungovat i pro menší oblasti,“ vysvětlovala.

Dále podotkla, že se mohli ozvat i senioři z dalších městských částí. Narážela na to, že sám Čižinský mluvil o tom, že roznášel letáky, prostřednictvím nichž vybízel seniory, ať se v případě zájmu ozvou bez ohledu na trvalé bydliště.

Ke kolika z nich se informace dostala a na sedmičku na očkování dorazila, ale Johnová netuší.

Zatímco Praha 8 navíc čekala na schválení očkovacího centra, na sedmičce se nakonec očkovalo na radnici za pomoci zdravotníků z Nemocnice Na Františku, jejichž pomoc měl Čižinskému nabídnou starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) během zmiňovaného videohovoru.

„Koordinátor to neřídil, ale prosil“

Veškerá distribuce zároveň probíhala „za dozoru“ krajského koordinátora, který měl i tento přesun vakcín z Nemocnice Na Bulovce odsouhlasit.

Podle Johnové se však od začátku ocital spíše v roli „prosebníka“. „Po telefonu se s řediteli jednotlivých očkovacích center domlouvá, abychom dostali očkovací látku na přeočkování. Když se mu to podaří, má radost,“ uvedla.

Skutečný koordinátor by podle ní musel disponovat příslušnými pravomocemi. „Bylo to zcela v moci nemocnic případně členů vlády, kteří prostě volají do těch nemocnic a řeknou, ať se pošle krabice tam či onam,“ dodala.

Pecková: Spočítali jsme si vakcíny a doporučení vlády neposlechli

Domácí

Na otázku, kdo měl podle ní za redistribuci před spuštěním registračního systému odpovědnost, odpověděla jednoznačně „vláda“.

Reklama

Výběr článků

Načítám