Hlavní obsah

Cirkus Humberto otevřel veřejnosti své zázemí. Ukázal trénink slonů a šelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení cirkusu Humberto se rozhodlo otevřít veřejnosti své zázemí a umožnit pohled na drezuru slonů, lvů a tygrů. Kamera Novinek byla u toho.

Cirkus Humberto otevřel brány veřejnosti do zázemí. Podívejte se na trénink slonů a kočkovitých šelemVideo: Novinky

 
Článek

Poprvé do Prahy dorazil majitel dvou slonic Amedeo Folco, který ukázal, že jeho dvě slonice Baby (47) a Sharon (49) jsou součástí rodiny. On sám s nimi vyrostl.

„Tahle zvířata jsou víc lidi než já. Je to součást mojí rodiny, starám se o ně jako o sestry. Trénoval je už můj dědeček,“ říká italský cvičitel a ukazuje, že slonice jsou obrovské profesionálky, které už trénovat ani nepotřebují. Prý s nimi v manéži ani nemusí být, samy vědí, co mají dělat, a navíc je to i baví.

Foto: Novinky

Slonice jsou velmi kontaktní.

Reagují na několik jazyků a stačí už jen pohyb a ony vědí, kdy mají zvednout chobot nebo nohu. K lidem jsou velmi přátelské, nechají se krmit i hladit.

Na dotaz, zda si nemyslí, že zvířata patří do přírody, reagoval rychle: „To bychom pak měli vypustit do přírody i psy a kočky!“

Kočkovité šelmy

Ředitel cirkusu Hynek Navrátil je už šestý v pořadí, kdo se o velké kočkovité šelmy stará, trénuje s nimi a vystupuje. Zvířata už jsou v cirkuse narozena, v přírodě už by zřejmě sama nepřežila. Jsou zvyklá na lidskou péči.

Foto: Novinky

Výcvik lvů a lvic je provozován formou hry.

I když se při tréninku všem tajil dech, když Navrátil vlezl do oplocené manéže s devíti šelmami, není se prý čeho bát. „Jsou to tři samci a šest děvčat, z toho dvě desetiměsíční, ty jsou ještě ve výcviku,“ řekl Novinkám Navrátil.

„Ta zvířata mi neublíží, protože se k nim chovám dobře. Ona mají dlouhou paměť a věděla by, že jsem jim ubližoval, a pak by mě mohla lehce zpacifikovat. Mám v ruce tyč, na kterou si zavěšuji maso jako odměny za to, když něco dobře udělají,“ přiblížil průběh výcviku.

Současně jedním dechem dodává, že pokud zvíře není zrovna v dobré náladě a nechce se mu dělat trik, nenutí ho. Veškeré učení podle svých slov provádí formou hry.

Zázemí

Veřejnost má nyní možnost přijít do cirkusu, podívat se do zázemí a ověřit si, zda mají zvířata dostatek prostoru, jídla a lidské péče. „Před vystoupením lidem ukazuji, jak s nimi pracuji, aby viděli, že se mají dobře. Nepřipouštím si, že by měly být cirkusy zakázané. Měly by být licencované. Ti, co by nesplnili podmínky, by prostě museli skončit,“ říká ředitel cirkusu.

Velkých cirkusů je v Česku šest, ty se podílejí i na dlouhodobých projektech jako „Nic neskrýváme“ a pouští veřejnost do zázemí. Celkově jich je ale kolem třiceti.

Foto: Novinky

Veřejnost se může sama přijít přesvědčit, v jakých podmínkách zvířata žijí.

„My věříme tomu, že veškerá hysterie, která je proti cirkusům, je založena výhradně na dezinformacích, které kolují po sociálních sítích. Jedná se o videa z Ruska, z Číny, z Thajska a podobně. Žádné z videí nepochází z České republiky. My jsme se rozhodli, že nebudeme bojovat stejnými prostředky, protože máme v ruce trumf, a tím je pravda. Můžeme ukázat, jak to skutečně je, takže jsme otevřeli brány cirkusů veřejnosti,“ říká koordinátor iniciativy Cirkusy společně.

Chystaná novela
Sněmovna bude projednávat novelu, která zpřísňuje pravidla pro cirkusové chovy, stát začal změnu plánovat loni poté, co celníci na několika místech v Česku našli usmrceného tygra a tygří produkty jako masox a tygří víno. Novela má přispět k vyšší ochraně zvířat a zakazuje rozmnožování vybraných šelem a lidoopů v zájmových chovech, jejich venčení na veřejnosti nebo koutky, kde se lidé můžou, obvykle za poplatek, s těmito zvířaty mazlit. Zavádí také licence pro drezéry šelem, rozšiřuje výběhy zvířat a podobně. Loni se objevil i návrh chovy úplně zakázat. Nyní to prosazuje jen TOP 09. Proti cirkusům se v poslední době postavily některé místní samosprávy. Brno vyhlásilo anketu, ve které se většina z 2000 hlasujících postavila proti tomu, aby město pronajímalo cirkusům pozemky. Podobný výsledek měla anketa ve Znojmě.Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám