Hlavní obsah

Činže neporostou ještě nejméně rok

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Období nejistoty mezi nájemníky a majiteli pramenící z toho, že stále chybí zákon o nájemném, se zřejmě protáhne o řadu měsíců. Zvyšování činží se tím odloží. Sněmovna totiž podle všeho již letos nestihne zákon projednat. Naznačilo to jednání sněmovního výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, který tento zákon zaštiťuje.

Foto: Facebook Madame Tussauds Wien

Vosková figurína Michaela Jacksona

Článek

Poslanci schválili, aby se vládní návrh znovu vrátil do podvýboru pro bytovou politiku. Jeho předseda Evžen Snítilý (ČSSD) upozornil, že se ho asi nepodaří projednat do listopadu. Pak se ale plénum bude návrhem zabývat zřejmě až na počátku příštího roku. Přitom se původně počítalo, že zákon bude schválen letos na podzim.

Obce musí zmapovat nájmy na svém území

Zvýšení činží lze tudíž čekat nejdříve až za rok. Jde o to, že obce budou muset po účinnosti zákona nejprve zpracovat podrobné přehledy o tom, jak vysoké nájemné se na jejich území platí, což si vyžádá hodně času. "Zpoždění v přípravě nového zákona vyhovuje lobby nájemníků, protože bez rozhodnutí soudu nelze proti vůli nájemníka činže zvyšovat," řekl ve čtvrtek Právu místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Libor Dellin.

Předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček ale oponuje: "Nám situace nevyhovuje, protože prohlubuje dnešní nejistý stav. Čelíme snahám řady majitelů zvyšovat nájemné a přitom nemají podklad, podle čeho to udělat. Kromě toho žádný předpis nyní neukládá majitelům zajišťovat služby spojené s užíváním bytu, ani nájemníkům platit zálohy na tyto služby."

Nájemné beze změny už 15 měsíců

Řadě poslanců se možnost odkladu schválení zákona nelíbí, i když pro to mají rozdílné argumenty. "Je třeba udělat vše pro to, aby se to zvládlo ještě letos. Soukromí majitelé i obce zákon naléhavě potřebují," soudí František Beneš (KSČM). Tomáš Kvapil (KDU-ČSL) zase argumentuje takto: "Návrh zákona je špatný. Čím dříve ho zamítneme, tím lépe, protože bude možné zadat nový úkol pro vládu."

Podle Kvapila návrh jen zakonzervuje současnou výši nájemného, na což prý doplácejí zejména mladí lidé, kteří musí platit neregulované zbytečně vysoké nájemné.

Nájemné se naposledy zvyšovalo v červenci loňského roku. Vláda dokonce loni v prosinci zmrazila na tři měsíce nájemné, protože po zrušení cenového výměru Ústavním soudem mnozí majitelé vyhrožovali, že donutí nájemníky k vyšším činžím a někteří z nich k tomu i svévolně přistoupili. Bez dohody obou stran či bez rozhodnutí soudu se ale nájemné nyní nemůže změnit.

Zákon předpokládá domluvu

Návrh zákona předpokládá, že majitelé a nájemníci se budou o výši nájemného domlouvat. Když se nedohodnou, bude možné ho zvýšit nejvíce o deset procent ročně, ale maximálně do výše průměrné činže všech obdobných bytů s tržním a regulovaným nájemným v obci.

Návrh zákona prošel prvním čtením ve Sněmovně už na konci dubna. Bylo to díky tomu, že se při hlasování spojily ČSSD a KSČM. Koaliční partneři soc. dem. - KDU-ČSL a US-DEU - a ODS návrh odmítli.

V ČR je nyní přes jeden milión nájemních bytů (bez družstevních), což je asi 29 procent všech bytů. Devět z deseti bytů má regulovaný nájem. Za byt o ploše 75 čtverečních metrů se dnes například v Praze platí bez energií a dalších služeb 2780 korun, v Brně 2057 a v Ústí nad Labem 1373 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Začala bitva o nájemné

Bitva o nájemné začala v úterý ve Sněmovně. Její výsledek rozhodne o tom, jak vysoké nájemné budou lidé v příštích letech platit. Vládní návrh, jehož autorem...

V červenci se poprvé nezvednou činže

Poprvé po mnoha letech se od července nájemníkům nezvednou činže ani o korunu. Způsobilo to prosincové rozhodnutí Ústavního soudu, kterým se zrušil cenový...

Výběr článků

Načítám