Hlavní obsah

Začala bitva o nájemné

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bitva o nájemné začala v úterý ve Sněmovně. Její výsledek rozhodne o tom, jak vysoké nájemné budou lidé v příštích letech platit. Vládní návrh, jehož autorem je ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), ostře napadla nejen ODS, ale i jeden z koaličních partnerů soc. dem. - KDU-ČSL.

Foto: archiv Múzea obchodu v Bratislavě

Registrační pokladna firmy "National", třída 400, model 442, vyrobená v r. 1911, datum prodeje 22.4. 1913.

Článek

"Projednáváme zákon na ochranu privilegovaných nájemníků, z nichž mnozí získali byt na základě protekcí za minulého režimu," uvedl místopředseda lidovců Tomáš Kvapil. Podle jeho slov na to doplácejí mladí nebydlící lidé, kteří kvůli tomu musejí na volném trhu vydávat za činži dvakrát až třikrát více než regulovaní nájemníci. "Dávají na bydlení až 50 procent příjmů," dodal Kvapil.

Podle Petra Bratského (ODS) je Sobotkův návrh pouhým plácnutím do vody a slouží jen k tomu, aby se "určití představitelé soc. dem." mohli natřásat před kamerami. Bratský kritizoval mimo jiné to, že nájemné nepokrývá náklady na generální rekonstrukce domů, zejména dříve postavených. Je velkou ostudou, že tato regulace neskončila na smetišti dějin, zdůraznil Bratský.

Zdeňka Horníková (ODS) upozornila, že návrh prakticky zmrazuje nájemné na dnešní úrovni. "Bude-li přijat, bude se jednat o protiústavní zákon," uvedla Horníková.

Hlasovat se bude asi zítra

Komunisté v rozpravě dávali víceméně najevo, že návrh soc. dem. je pro KSČM přijatelný. Jedině Miroslava Vlčková tvrdými slovy kritizovala, že návrh nemyslí na příspěvek na bydlení pro sociálně slabší domácnosti. I vládou navržený až desetiprocentní růst nájemného je pro důchodce, dlouhodobě nezaměstnané a vícečlenné rodiny nemyslitelný, řekla Vlčková.

Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik dnes Novinkám sdělil, že "když budou pozměňovací návrhy KSČM soc. dem. respektovány, tak nemáme problém s podporou jejího návrhu."

Stejný závěr potvrdil Novinkám i předseda soc. dem. poslanců Petr Ibl. Podle jeho slov koaliční partneři soc. dem. - KDU-ČSL a US-DEU - už dali jasně najevo, že pro návrh v žádném případě ruce nezvednou. "Podporu hledáme napříč Sněmovnou. Myslíme si, že návrh projde i díky hlasům komunistů, s nimiž jsme také jednali," uvedl Ibl. Hlasovat o návrhu by se mělo zítra.

Reklama

Související články

Zázračné řešení nájmů neexistuje

Zní to jako v pohádce. Už léta ministři financí a místního rozvoje pracují na zákoně o nájemném a výsledek stále žádný. A přijde ani ne dvouhodinové sobotní...

Výběr článků

Načítám