Hlavní obsah

Chorvatsko bude od pondělí mezi nejrizikovějšími zeměmi

Mezi tmavě červené země s největším rizikem nákazy koronavirem se na takzvané mapě cestovatele od pondělí přesune Chorvatsko. Dosud bylo červené, návrat z něj tak bude obtížnější. Opačným směrem se posune Itálie.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Pláž v Dubrovníku

Článek

Z červených do oranžových zemí si pak polepší Dánsko. Ministerstvo zdravotnictví o tom informovalo v páteční tiskové zprávě.

Ministerstvo upravilo opatření pro návrat ze zahraničí

Domácí

Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka je povinné už jen při návratu ze zemí spadajících do tmavě červené kategorie. Patří do ní menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, mezi nimi Velká Británie.

Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy, tedy červené a oranžové kategorie zemí, se test před návratem do ČR vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

Foto: MZV

Současná podoba mapy cestovatele. Od pondělí bude Chorvatsko tmavě červené, Dánsko naopak oranžové.

Při návratu z červených zemí musí lidé podstoupit PCR test nejpozději pět dní po příjezdu. Nejdříve pátý den po návratu je nutné test absolvovat při příjezdu z tmavě červených zemí. Do té doby musí být lidé v samoizolaci. Osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie musí nosit 14 dní všude mimo domov respirátor, a to i ve venkovních prostorech.

Od pondělí budou mezi červená území patřit Finsko, Irsko, Itálie, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Monako, Německo, Norsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko a Kanárské ostrovy. V oranžové kategorii budou Dánsko, Island, Portugalsko a Baleárské ostrovy.

Už přes měsíc také platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Týká se to Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie, Zambie a Zimbabwe. Od pondělí bude zákaz platit i pro cesty do Peru a Kolumbie.

Češi utíkají k moři a domů nespěchají

Domácí

Žádná z povinností neplatí pro zelené země s nízkým rizikem nákazy. Z evropských států k nim patří jen Vatikán, z dalších zemí Austrálie, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur a Thajsko.

Reklama

Související články

Zájem o pobyty Erasmu klesl o polovinu

Výjezdů z ČR do zahraničí s evropským stipendijním programem Erasmus ubylo loni meziročně asi o polovinu. Pokračovaly hlavně dlouhodobé pobyty, účastníci při...

Výběr článků

Načítám