Hlavní obsah

Zájem o pobyty Erasmu klesl o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výjezdů z ČR do zahraničí s evropským stipendijním programem Erasmus ubylo loni meziročně asi o polovinu. Pokračovaly hlavně dlouhodobé pobyty, účastníci při nich nicméně někdy v zahraničí strávili jen část doby. Meziročně naopak na dvojnásobek narostl zájem institucí o tzv. projekty spolupráce na dálku. Na úterní online konferenci to řekly zástupkyně pražského Domu zahraniční spolupráce (DZS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Podle DZS se loni v reakci na epidemii covidu-19 v programu Erasmus meziročně snížil hlavně počet krátkodobých výjezdů do zahraničí. Nejvíce se to týkalo učitelů, jejichž pobytů ubylo o 84 procent. Důvodem bylo to, že školy byly kvůli šíření nákazy často zavřené.

O 78 procent pokleslo také množství výjezdů studentů středních odborných škol a učilišť z ČR. Menší pokles byl u vysokých škol. Studijních pobytů vysokoškoláků v zahraničí ubylo o 37 procent a pracovních stáží studentů o 46 procent.

„Celkové množství vysokoškoláků, kteří vyjeli s Erasmem do zahraničí, poklesl ze zhruba 8000 na současných asi 4000,” konstatovala mluvčí DZS Lucie Durcová.

Oproti roku 2019 o osm procent vzrostl počet cizinců ve standardních studijních programech. Důvodem je zřejmě hlavně to, že se zájemci mohou zapsat do studia na dálku.

Podle Radky Vavrouškové z DZS je méně účastníků zejména v případě Velké Británie, Německa a Španělska, které v minulých letech patřily k nejoblíbenějším cílům Čechů.

„Nadpoloviční pokles byl také u skandinávských zemí,” doplnila.

Cizinců přijíždějících do ČR ubylo o něco méně

Množství cizinců přijíždějících na studijní pobyty a stáže do Česka se ve srovnání s výjezdy Čechů snížilo méně. Zatímco v dřívějších letech jich do Česka přijíždělo každoročně 10 tisíc, nyní je to asi 55 procent.

Durcová ale připomněla, o čem jsme již v březnu informovali: oproti roku 2019 zároveň o osm procent vzrostl počet cizinců ve standardních studijních programech. Důvodem je zřejmě hlavně to, že se zájemci mohou zapsat do studia na dálku.

Zahraniční studenti aktuálně tvoří 17 procent celkového počtu vysokoškolských posluchačů v tuzemsku.

Počet cizinců na vysokých školách loni vzrostl, přibylo i studentů celkově

Věda a školy

Studenti mají s programem Erasmus v současnosti tři možnosti zahraničního pobytu. Mohou do ciziny vyjet a případně tam kombinovat prezenční přednášky s distančními, nebo zahájit výjezd online z ČR a v zahraničí strávit jen část pobytu, či celý pobyt absolvovat z domova.

Při virtuálním pobytu není nárok na stipendium

Možnost tzv. virtuálního pobytu je podle Durcové nejméně obvyklá, studenti při ní také nemají nárok na stipendium z Erasmu.

Při útlumu zájmu o výjezdy do zahraničí podle DZS loni velmi narostl zájem o projekty spolupráce, při kterých nikdo nemusí nikam cestovat. Tyto projekty trvají většinou asi tři roky a zájem o ně se loni zvýšil o 109 procent.

Evropská komise navíc loni v reakci na pandemii rozhodla o zvláštní podpoře projektů zaměřených na digitalizaci či kulturu. Účastníky mohou být třeba školy nebo různé instituce.

Do zahraničí vyjela na podzim s Erasmem polovina přihlášených

Věda a školy

Evropská komise minulý čtvrtek vyhlásila nový program Erasmus na období 2021 až 2027. V porovnání s minulými sedmi roky se v něm rozpočet navýší až na 28,4 miliardy eur (přes 760 miliard korun), tedy zhruba dvojnásobek.

Na mezinárodní studijní výměny a projekty půjde 26,2 miliardy eur (683 miliard Kč) a další 2,2 miliardy eur (57 miliard Kč) má být na pomoc zemím, které se připravují na budoucí členství v Evropské unii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám