Hlavní obsah

Cheney na Žofíně: Nepostavit radar v Česku bylo selhání

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za velké selhání administrativy prezidenta Baracka Obamy označil přehodnocení plánů na výstavbu protiraketové obrany v Česku a Polsku bývalý americký viceprezident Dick Cheney, který v pondělí vystoupil na mezinárodní konferenci Dny USA a EU na pražském Žofíně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Richard Cheney na diskusním setkání politiků a ekonomů z EU a USA na pražském Žofíně.

Článek

"Smlouvy s Českem a Polskem o protiraketové obraně byly velmi dobré, zvlášť s ohledem na dnešní vývoj na Blízkém východě," prohlásil republikánský expolitik, který byl ve funkci za vlády George W. Bushe. "Je to ohromné selhání Obamovy administrativy, která měla dodržet slovo," dodal.

Bývalý viceprezident také okomentoval nynější bezpečnostní rizika ve světě nebo výsledky invazí do Afghánistánu a Iráku. "Iráčané jsou na tom 9,5 roku po invazi lépe, než za vlády Saddáma Husajna," poznamenal Cheney s tím, že v zemi například proběhly svobodné volby. "Jsou tam ale i nebezpečí jako íránský vliv či napětí mezi sunnity a šíity," dodal s tím, že americké jednotky se podle něj ze země stáhly příliš brzy.

Republikán také poukázal na nedostatky zásahů bezpilotních letadel, která za Obamovy vlády pravidelně podnikají útoky v afghánsko-pákistánském pohraničí. Ty sice podle něj teroristy zabijí, znemožní tak ale přístup ke zpravodajským informacím. "Když ho zabijete, ztrácíte možnost shromažďovat zpravodajské informace," shrnul.

Česko nemá do eurozóny spěchat

Konferenci svým projevem zahájil premiér Petr Nečas, který také nad každoroční akcí převzal záštitu. Předseda vlády hovořil mimo jiné na téma krize eurozóny, která podle něj v současné podobě nevydrží. Za zvláště závažnou označil situaci v některých jihoevropských zemích, které krize zasáhla nejhlouběji.

"U některých států jižního křídla nevidím světlo na konci tunelu, pokud neprojdou hlubokou transformací," varoval. V největších problémech se zatím potácí Řecko, v hluboké krizi jsou ale i portugalské či španělské veřejné finance. Předseda vlády doplnil, že postiženým zemím nepomůže ani návrat k národním měnám, pokud nebudou skutečně konkurenceschopné.

Nečas prohlásil, že v případě Česka by nebylo racionální za současné situace do eurozóny spěchat. "Nestanovení termínu přistoupení k eurozóně je správná věc," prohlásil a přirovnal vstup do euroskupiny ke skoku do bazénu, o němž nevíme, jak je hluboký.

Na konferenci Dny USA a EU Petera Kovarčíka během pondělka a úterka vystoupí řada dalších světových osobností, mezi nimiž jsou například američtí exministři financí Lawrence Summers nebo Robert Rubin, ředitel ruských železnic Vladimir Jakunin či polský exprezident Aleksander Kwaśniewski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám