Hlavní obsah

Chcete legalizovat zlodějny a zavést Babišovo Palermo, pustila se opozice do vlády. Ta zákon stáhne

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh vlády na zjednodušení zadávání veřejných zakázek je podle opozice snaha legalizovat zlodějny a zavedení Babišova Palerma. Opozice proto požadovala, aby vláda návrh stáhla. To se nakonec stalo a novelou zákona se tak Sněmovna ve středu zabývat nebude.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jednání Poslanecké sněmovny (v období před koronavirem).

Článek

„Vláda žádá bianko šek, aby mohla zadat zakázku někomu, kdo je v insolvenci, trestně stíhaný, někomu naprosto nedůvěryhodnému. Kabinet chce dodatečně legalizovat zlodějiny, které se staly na ministerstvu zdravotnictví,” kritizoval návrh šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. 

S podobnou kritikou se připojily i další opoziční strany. „Je to situace pro vytváření Palerma, o kterém tak rád mluví Andrej Babiš. Ale je to jeho Palermo,” kritizoval předkládaný vládní zákon předseda ODS Petr Fiala.

I když dítě do školy či školky nepošlete, ošetřovné vám zůstane

Domácí

Opozice kritizovala i to, že zákon není určený pouze pro dobu nouzového stavu, ale obecně do budoucna.

„Novela je trvalá a nejedná se pouze o nouzový stav. Jedná se o jakékoliv nákupy podle příslušného paragrafu zákona. Vláda to předkládá ve velmi zrychleném řízení,” uvedl na tiskové konferenci pirátský poslanec Ondřej Profant.

Došlo by podle něj ke zrušení povinnosti dohledat skutečné vlastníky firmy, dokládat kvalifikace a účastnit by se výběrového řízení mohly i společnosti s anonymními akciemi.

Zadávání veřejných zakázek by mohlo být podle návrhu za naléhavých okolností jednodušší. Při využití jednacího řízení bez uveřejnění by zadavatelům odpadla vzhledem k nutnosti uzavřít smlouvu co nejrychleji část administrativy. Předlohu kritizují také protikorupční organizace Transparency International i Rekonstrukce státu.

ANO chce jednání odsunout

Hnutí ANO po dopolední kritice opozice nakonec ustoupilo a uvedlo, že změnu zákona za současného stavu v legislativní nouzi projednávat nebude.

„Nepodpoříme jednání ve stavu legislativní nouze. To znamená, že se to bude projednávat na nejbližší schůzi,” prohlásil na plénu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle opozice by se ale zákon neměl řešit vůbec, protože si jím vláda jen vytváří alibi. „Zákon odporuje všem protikorupčním tendencím, kterými se hnutí ANO pyšnilo,” vmetl hnutí ANO lídr Starostů Vít Rakušan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám