Hlavní obsah

Čeští vědci pomohli odhalit, jak lithium pomáhá pacientům s bipolární poruchou

Čeští vědci se podíleli na objevu, který by mohl usnadnit léčbu bipolární poruchy, která bývá laicky nazývána maniodepresivní psychózou. Odborníci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) se zapojili do studie, která potvrdila genetickou souvislost reakce na lithium, které se užívá při léčbě. Výsledky prezentoval odborný časopis The Lancet a v úterý o nich informoval mluvčí ústavu Jan Červenka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bipolární porucha je nemoc, při které nálada člověka kolísá mezi dvěma extrémními stavy (póly), od extrémně dobré až po depresi.

Lithium se při léčbě pacientů používá už desítky let, ale dosud lékaři nemohli odhadnout jeho účinnost. V roce 2008 vzniklo Konsorcium pro genetiku lithia, které mělo pomoci tyto problémy vyřešit.

"U zrodu tohoto projektu stál i profesor Martin Alda, původem Čech, který mnoho let působí v kanadském Halifaxu. Spolupráce mezi ním a odborníky z NUDZ, dříve Psychiatrického centra Praha, z nějž NUDZ vznikl, je letitá," uvedl lékař Tomáš Novák z Národního ústavu duševního zdraví. Na projektu se podílelo 22 center z Evropy, Ameriky, Asie a Austrálie.

Mohla by se vysvětlit i dědičnost choroby

Při projektu byl analyzován genetický materiál (DNA) od 2563 pacientů užívajících lithium s určenou mírou účinnosti léčby. "Výsledkem byl nález významné spojitosti s jednou oblastí na 21. chromozomu, která kóduje geny, jejichž produkty (tzv. protein nekódující RNA) ovlivňují aktivitu jiných genů," uvedl Červenka.

Objev by podle Nováka také mohl vysvětlovat, jakým mechanismem se duševní nemoci dědí. Výsledky studie podložilo i více než dvouleté pozorování skupiny pacientů léčených lithiem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám