Hlavní obsah

Čeští kutilové kosmického věku se sjeli do Plzně

Ivan Blažek, Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Pat a Mat by byli paf. V Plzni si dali o víkendu dostaveníčko kutilové. Ovšem s dvojicí legendárních nešiků je spojuje jen touha vymýšlet, zkoušet, experimentovat. Festival Maker Faire – maker, to je kutil 21. století – přivedl do areálu Depo na čtyřicet tvůrců, vizionářů, koumesů. I stovky zvědavců. A bylo znát, že doba se posunula.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Svítící tulipán „vypěstoval“ Jiří Praus (na snímku).

Článek

Sekačky poháněné motorem z pračky nebo inkubátory na rajčata vykouzlené ze staré ledničky byste tady hledali marně. Zato narazíte třeba na elektronický tulipán. Pohladíte jej, on se rozvine, rozkvete, rozsvítí. A umí i další kousky, podle přání majitele.

„Přes mobilní aplikaci si můžete nastavit třeba barvu světla nebo různé režimy, kupříkladu evokuje plamen svíčky. A vymýšlím, aby květ reagoval i na prostředí – dejme tomu je v místnosti příliš sucho, tak se zavře,“ říká plzeňský programátor Jiří Praus, který prototyp „chytré“ květiny představil už na prvním ročníku festivalu před dvěma lety.

Stovka historických motocyklů je k vidění v Holešovicích. Většina patří jednomu sběrateli

AutoMoto

„Od té doby jsem zkusil z maker projektu udělat skutečně reálný produkt. Rok mi trvalo, než jsem dospěl k finálnímu designu, jednoduchému na výrobu, ale dostatečně robustnímu,“ konstatuje Jiří, který své kovové tulipány už také prodává, zatím jich našlo odbyt několik stovek, putovaly třeba i do Ameriky, Británie nebo Německa. „Neživí mě to, dělám to pro radost, pro uspokojení makerských duší. No nicméně uvidíme, kam až to povede,“ dodává.

Kousek vedle předvádí Vladimir Goršenin, Rus pracující v Praze, jak vylepšit takzvané instantní fotoaparáty – to jsou ty, které po stisknutí spouště rovnou vytisknou snímek.

„Nejsem spokojený s jejich kvalitou, tak jsem je spojil s optikou fotoaparátu Lubitel,“ vysvětluje Goršenin. Kdo doma tuto sovětskou zrcadlovku nemá, může vzít starou dobrou flexaretu. Nebo využít objektivy a tělo fotoaparátu vytisknout na 3D tiskárně.

Pro ty, co se neodtrhnou od mobilu, vytvořil Korejec třetí oko

Mobil

A tato mašinka, to je co? „Naviják pro vodní lyžování,“ prozrazuje Jiří Pegas, nadšenec z Přeštic.

„Viděli jsme jej na videu, chtěli jsme ho koupit, ale je strašně drahý, tak jsme si ho postavili sami.“ S tím pověstným motorem z pračky? „Ne, ze zahradního traktůrku.“ A je to!

Reklama

Výběr článků

Načítám