Hlavní obsah

Českou armádu íránské rakety nevzrušují

PRAHA

Informace o tom, že má Írán k dispozici rakety schopné zasáhnout české území, nechávají Armádu České republiky v klidu. Podle mluvčího Vojenského zpravodajství Ladislava Štichy to neznamená, že by Česko čelilo skutečnému ohrožení, vztahy s Íránem prý nejsou konfliktní.

Článek

Vojenská tajná služba zatím nenavrhla žádná zvláštní opatření jako reakci na to, že Írán získal rakety s doletem 2500 kilometrů, které jsou tak schopné zasáhnout i české území. [celá zpráva] "Neznamená to, že Česká republika je v tuto chvíli skutečně ohrožena. Mimo jiné i proto, že momentální vztahy mezi Českou republikou a Íránem nezavdávají žádnou příčinu k nějakému konfliktu," uvedl mluvčí.

"Opatření se neustále vyvíjejí podle situace na mezinárodním poli, přijímají se průběžně. Ale není to tak, že by se ad hoc teď přijímaly nějaká opatření ve vztahu k této informaci," uvedl Šticha.

Ani armáda nepřipravuje žádná mimořádná opatření nebo cvičení. Potvrdil to mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

O íránských raketách informoval Izrael

Podle izraelských zdrojů nakoupil Írán rakety BM-25 v Severní Koreji. Tyto mezikontinentální balistické střely byly původně vyráběny pod názvem SS-N-6 v Sovětském svazu. Později byly prodány do KLDR, kde byly zdokonaleny, aby unesly větší hmotnost. Mohou nést i jaderné hlavice.

"Vojenské zpravodajství v tuto chvíli nedisponuje informacemi, které by svědčily o tom, že Česká republika je nějakým způsobem momentálně bezpečnostně ohrožena," řekl k tomu Šticha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám