Hlavní obsah

Český velvyslanec v Íránu vyslechnul protest proti karikaturám

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Český chargé d'affaires v Íránu Michal Černý byl v neděli povolán na tamní ministerstvo zahraničí, kde vyslechl protest proti zveřejnění karikatur proroka Mohameda v českém tisku. Íránská agentura IRNA o jednání informovala s tím, že "český diplomat se omluvil za počínání českého deníku, který rouhačské karikatury otiskl". Černý však takový výklad popřel s tím, že rozhodně žádná omluva nezazněla.

Článek

"Tato část zprávy agentury IRNA je zcela zkreslená," řekl Černý v pondělí Právu k tvrzení o omluvě.

"Pravda je jen to, že jsem byl na ministerstvo předvolán a bylo mi tlumočeno politování a protest íránské strany v souvislosti s publikováním karikatur v některých českých novinách," dodal Černý.

Šéf středo- a severoevropského odboru íránského ministerstva Mohammad Rezá Káršenás podle IRNA Černému řekl, že přetištění karikatur českým tiskem ukázalo "pohrdání pocity více než miliardy muslimů" a prohlásil prý, že opakované otiskování karikatur v určitých médiích je "dobře vykalkulované a naplánované".

Už minulý týden přitom íránský chargé d'affaires v ČR Barhám Badí'ozzamání žádal v Praze od ministerstva zahraničí omluvu, přičemž zmínil přetištění kreseb v MfD a Hospodářských novinách [celá zpráva].

Černý podle svých slov Íráncům především tlumočil ostrý protest proti násilným útokům na ambasády evropských států, k nimž v uplynulých dnech docházelo i v Teheránu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám