Hlavní obsah

Írán má rakety, které mohou zasáhnout i Česko

JERUZALÉM

Írán obdržel od Severní Koreje první zásilku raket, které dokáží zasáhnout cíle ve střední a východní Evropě. Mezi ohroženými zeměmi jsou například Česko, Itálie nebo Rumunsko, uvedly ve čtvrtek izraelské bezpečnostní zdroje, které si nepřály být jmenovány.

Článek

Rakety BM-25 mohou nést jaderné hlavice a mají dolet kolem 2500 kilometrů, takže předčí íránské střely Šaháb-4, kterými Írán ohrožuje Izrael. Židovský stát už reagoval posilováním protiraketové obrany. Jeho střely Arrow-2 by měly být schopné balistické rakety sestřelit.

Mezikontinentální balistické střely známé na Západě jako BM-25 byly původně vyráběny pod názvem SS-N-6 v Sovětském svazu. Později byly prodány do KLDR, kde byly zdokonaleny, aby unesly větší hmotnost, uvedl o zbrani izraelský deník Haarec.

V únoru nejmenovaný německý diplomat potvrdil s odvoláním na informace německé rozvědky zprávu z německého tisku, že Teherán koupil 18 rozebraných raket BM-25 od KLDR.

V pátek Íránu vyprší ultimátum

Izrael opakovaně vyzývá mezinárodní společenství, aby vyvinulo tlak na Teherán a zastavilo nukleární program Íránu i jeho snahy získat rakety dlouhého doletu. Írán tvrdí, že jeho jaderný program je mírový s cílem výroby energie.

V pátek vyprší ultimátum Rady bezpečnosti OSN, do kdy má Írán zastavit jaderný program. Teherán ale dal najevo, že se ho nevzdá. Příští týden proto stálí členové RB OSN (USA, Rusko, Čína, Británie a Francie) a Německo povedou konzultace o dalším postupu.

Rusko a Německo už ve čtvrtek ústy svých vrcholných představitelů prohlásily, že dávají přednost tomu, aby íránskou jadernou krizi řešila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám