Hlavní obsah

Íránci útočili na budovu s českou ambasádou v Teheránu

Právo, Břetislav Tureček
TEHERÁN

Útok rozvášněných Íránců se zápalnými lahvemi a kameny proti norské ambasádě v Teheránu mohl v úterý večer ohrozit i českou diplomatickou misi. Oba úřady totiž sídlí v jedné budově. Právu to ve středu potvrdil český chargé d"affaires v Íránu Michal Černý.

Článek

"Zastupitelský úřad je v pořádku," řekl diplomat. "Ale vzhledem k tomu, že sídlíme ve stejné budově jako velvyslanectví Norska, protesty se odehrávají v naší bezprostřední blízkosti."

Íránská vláda chrání cizí mise pořádkovými silami. Už v případě rakouské a dánské ambasády se jí ale v pondělí a v úterý nepodařilo zabránit v házení kamení i zápalných lahví, přičemž byly poškozeny fasády a rozbito několik oken. Dánská mise byla terčem radikálů v pondělí i v úterý. Na norské ambasádě Íránci strhli znak, plameny se podařilo uhasit.

V Libanonu a v Sýrii podobné útoky o víkendu skončily vypálením tří skandinávských úřadoven.

Norové úřad raději zavřeli

V Teheránu se na útocích souvisejících s karikaturami islámského proroka Mohameda podíleli mladíci považovaní za studenty a údajně i příslušníci dobrovolnických sborů islamistů basídž, kteří často napadají i protivládní demonstrace. Černý uvedl, že i u objektu s českým zastoupením byla ostraha posílena. Norové ale ve středu úřad podle oznámení na své internetové stránce dočasně zavřeli.

Dvoupodlažní dům stojí na třídě Mučedníka Lavásáního v severním Teheránu, Češi jsou v jednom jeho křídle, druhé patří Norům. Černý potvrdil, že většina českých zaměstnanců i jejich rodinných příslušníků v budově i bydlí.

Teheránské úřady Íránce vyzvaly, aby na cizí mise přestali útočit. "Napadání evropských velvyslanectví není v žádném případě v zájmu vznešené Islámské republiky a velký prorok islámu z něj určitě není potěšen," citovala agentura IRNA teheránského guvernéra Kamrána Dánešdžúa. Ten podotkl, že i podobné incidenty "může nepřítel využít jako záminku" ve vrcholícím sporu o íránský jaderný program.

Také mluvčí íránské diplomacie Hamíd Rezá Ásefí už v pondělí po prvních výtržnostech novinářům řekl, že úřady nabádají před respektováním zahraničních misí. Zároveň si ministerstvo zahraničí předvolalo velvyslance Rakouska, Dánska, Norska, Bulharska a Maďarska, aby protestovalo, že v těchto zemích byli přetištěny sporné kresby.

Karikatury se objevily i v českých denících, mise ČR však prý oslovena nebyla. "Zatím jsme kvůli této věci s íránským ministerstvem zahraničí žádné jednání nevedli," řekl vyslanec Černý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám