Hlavní obsah

Česko uzavře své nebe běloruským letadlům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika pozastaví provoz běloruských aerolinek Belavia v ČR. Ve středu o tom rozhodla bezpečnostní rada. Poslední let bude odbaven dnes, páteční a nedělní už nebudou, oznámil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

TK ministra dopravy Karla Havlíčka a ministra zahraničí Jakuba Kulhánka po jednání Bezpečnostní rady státuVideo: ČTK

 
Článek

„Pozastavujeme provoz letecké společnosti Belavia v České republice. Poslední let, který bude odbaven, bude dnes. Páteční a nedělní let odbaven nebude,“ uvedl Havlíček.

Zachraňte ho, tam ho zabijí, žádají o pomoc Pratasevičovi rodiče

Evropa

Pro Čechy, kteří budou cestovat mezi ČR a Běloruskem, bude zřejmě zřízena náhradní autobusová doprava. „Pokud bude tento požadavek, tak se tam vypraví speciální spoje, které budou schopny naše pasažéry dovézt,“ doplnil ministr.

Pozastavení provozu pak bude trvat až do doby, než se prošetří incident, kdy Bělorusko i s pomocí stíhačky přinutilo přistát letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu v Minsku. Úřady poté zatkly opozičního novináře Ramana Prataseviče, který byl na palubě, i jeho ruskou přítelkyni. Ve vlasti opozičníkovi podle médií hrozí 15 let vězení za pořádání masových nepokojů.

Sněmovna odsoudila nucené přistání letadla s Pratasevičem v Bělorusku

Domácí

„Podporujeme a požadujeme okamžité propuštění běloruského blogera a jeho partnerky. Požadovat budeme také vyšetření tohoto incidentu,“ sdělil ve středu k incidentu šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD).

ČSA se budou vyhýbat Bělorusku

České aerolinie se pak podle Havlíčka také ve středu poprvé vyhnuly běloruskému vzdušnému prostoru. Na své pravidelné letecké lince z Prahy do Moskvy budou od nynějška létat po náhradní trase přes státy Pobaltí.

Šéfové států a vlád zemí EU se pak také již v pondělí večer shodli na přijetí sankcí vůči Bělorusku. Vyzvali „všechny v EU sídlící přepravce, aby se vyhnuli přeletům Běloruska“. Členské státy zároveň dostaly za úkol „přijmout nutná opatření k zákazu přeletů vzdušného prostoru EU běloruskými aerolinkami“ a rovněž zabránit společnosti Belavia přistávat na letištích v Unii.

Odkud víte, že máme na palubě bombu? Přepis komunikace pilotů Ryanairu s běloruskou věží

Evropa

Británie a Francie zakázaly létat běloruským aerolinkám Belavia do svých zemí a ty až do konce října zrušily lety do Londýna a Paříže. Zrušit od středy letecké spojení s Běloruskem se rozhodla také ukrajinská vláda.

Běloruskému vzdušnému prostoru se vyhýbají aerolinky Air France, Austrian Airlines, Finnair, Lufthansa i Singapore Airlines nebo Air Baltic a všechny ukrajinské aerolinky. Dočasně to dělá i WizzAir, který ještě situaci vyhodnocuje. V současnosti na běloruském nebi podle agentury RIA Novosti létají jen letadla z Číny, Jižní Koreje, Turecka a Ruska. Jeden let odletěl z Minsku do Stockholmu.

Záběry z letového radaru: Totální bojkot běloruského vzdušného prostoru

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám