Hlavní obsah

Česko považuje polskou reakci ohledně Turówa za nedostatečnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Polská reakce na české požadavky ohledně případného pokračování těžby v hnědouhelném dole Turów, které by mohly vést k mimosoudnímu řešení problémů, je podle ministerstev životního prostředí a zahraničí a Libereckého kraje nedostatečná a nelze ji akceptovat. Uvedlo ve středu ministerstvo životního prostředí.

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

Česko očekává do konce roku vyjádření Evropské komise k podnětu, které podalo v září, a na základě něj a dosavadního jednání vláda následně rozhodne o dalším postupu.

Česko si stěžuje na Turów u Evropské komise

Domácí

Důl Turów, který leží v bezprostřední blízkosti českých hranic, zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních, Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu.

Polské úřady v březnu přes námitky sousedů o šest let prodloužily společnosti PGE koncesi na těžbu, která by jinak v dubnu skončila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám