Hlavní obsah

Česko nesouhlasí s auditem o Babišově střetu zájmů. Nic už nezmůže, upozorňují europoslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko podle ministerstva pro místní rozvoj nesouhlasí s hodnocením auditorů Evropské komise konstatujícím střet zájmů premiéra Andreje Babiše v souvislosti s dotacemi pro Agrofert. Přesto na základě požadavku EK pozastavilo předkládání žádostí o platbu u projektů, které označila za problémové. Zpráva z auditu je konečná a není proti ní odvolání, upozorňují čeští europoslanci.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z právního pohledu je podle vedoucího tiskového oddělení ministerstva Viléma Frčka pozice Česka taková, že ze strany řídících orgánů nedocházelo a nedochází k porušování právních předpisů, včetně uplatňování zákona o střetu zájmů.

"Ve věci střetu zájmů dosud neexistuje pravomocné soudní rozhodnutí. Pouze soudy mohou v rámci ČR závazně vykládat právní předpisy, avšak takovým výkladem zatím české orgány nedisponují. ČR přijala většinu nápravných opatření požadovaných závěrečnou zprávou auditu EK, včetně opatření týkajících se střetu zájmů," řekl.

Proti závěru EK není odvolání

Zpráva z auditu Evropské komise, podle níž je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů v souvislosti s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert, je definitivní. V reakcích na závěrečnou zprávu zveřejněnou v pátek to uvedlo několik českých europoslanců.

Podle Frčka nicméně nadále probíhá komunikace ohledně plnění tzv. nápravných opatření.

Česko by podle auditu mělo vrátit dotace, které firmy z holdingu čerpaly neoprávněně. Napadnout může Česko závěry auditu už jen u unijního soudu.

„Evropská komise potvrdila, co jsme v Evropském parlamentu říkali už před rokem. Andrej Babiš je ve střetu zájmů a dotace pro jeho firmu jsou vypláceny neoprávněně. Tento typ finanční kriminality musí Evropa postihovat, ať už ho páchá obyčejný mafián nebo premiér členského státu,“ uvedl europoslanec Mikuláš Peksa z Pirátské strany.

Definitivní verdikt Evropské komise: Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert nemá nárok na dotace

Evropa

„Andrej Babiš změnil historii EU. Bohužel však ne v pozitivním smyslu. Ještě nikdy se komise nezabývala porušováním zákona a unijního nařízení premiérem členského státu a nerozhodla o publikaci svých auditních šetření. Dokazuje to, jak zásadní problém střet zájmů Andreje Babiše pro EU představuje,“ uvedl lidovecký zástupce v EP Tomáš Zdechovský. Ten také poukázal na to, že závěry Evropské komise jsou konečné a "Česká republika je nemůže už nadále jakkoliv zpochybňovat.“

Vrecionová: Babiš by měl začít šetřit

"Andrej Babiš by měl začít šetřit. Neoprávněně vyplacené dotace po něm a jeho firmách bude příští vláda chtít určitě zpátky," napsala na Twitteru europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

"Potvrzení střetu zájmů Andreje Babiše opakuje, co si myslí naprostá většina našich občanů, že náš premiér nepřijatelně využívá své veřejné funkce k vlastnímu obohacování," uvedl Stanislav Polčák, který v EP reprezentuje hnutí STAN.

Babiš závěry zprávy EK v pátek opět odmítl. Podle něj jde o "účelový a zmanipulovaný audit uměle vyvolaný profesionálními udavači z řad Pirátů".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám