Hlavní obsah

Česko nebude cesty do Zanzibaru či Brazílie odpírat, po návratu ale hrozí sankce

Novinky, alt

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek zveřejnilo odůvodnění středečního rozhodnutí vlády zakázat občanům ČR až na výjimky cesty do několika afrických či jihoamerických zemí. Cestovat do nich bude dovoleno jen v naléhavých případech. Právníci ale upozorňují na nezákonnost takového nařízení.

Foto: Profimedia.cz

Turisté na Zanzibaru

Článek

Ministerstvo uvedlo, že cesta nebude nikomu odepřena. To znamená, že pokud tedy bude chtít někdo do těchto zemí odcestovat například na dovolenou, nikdo mu v tom bránit nebude. Lidé ale musí počítat s tím, že mohou po návratu dostat sankci na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

Ten počítá například s pokutou, kterou posléze může uložit hygienická stanice.

Právníci ale upozorňují, že opatření je nezákonné, protože zákon o ochraně veřejného zdraví umožňuje pouze provádět opatření na území ČR. Stát nesmí ani lidem bránit vycestovat.

Zákaz vycestování nemá oporu v zákoně, upozorňuje ústavní právník

Domácí

Ministerstvo k nařízení zveřejnilo čtyřstránkový dokument, kde vysvětluje, že zakazuje cestovat do zemí, kde se objevuje jihoafrická mutace koronaviru a které současně nemají zavedena žádná ochranná opatření, která by šíření viru bránila.

Už nyní musí lidé, kteří se vracejí z většiny zemí mimo EU nahlásit svůj příjezd přes příjezdový formulář, mít při vstupu na území ČR negativní PCR test ne starší 72 hodin, po příjezdu být v samoizolaci a nejdříve po pěti dnech podstoupit další PCR test. Jeho výsledek je pak nutné sdělit krajské hygienické stanici. Lidé také musí 10 dní nosit respirátor všude vyjma svého domova.

Lidé ale současně upozorňují, že vzhledem k tomu, že se do těchto destinací létá většinou z jiných zemí, lze nařízení snadno obejít tím, že odcestují například do jiné evropské země a odtud odletí například do Brazílie.

Odborníci: Jihoafrická mutace napadne i ty, co prodělali covid

Zahraniční

Opatření se dotkne především turistů, kteří se chystají odjet na dovolenou, často právě na Zanzibar. Jen CK Čedok uvedla, že se omezení dotkne asi 300 klientů a škoda činí 10 milionů korun. Cestovním kancelářím vadí, že vláda nemluví o náhradách těchto škod.

Do Botswany, Brazílie, Eswatini (Svazijsko), Jihoafrické republiky, Keni, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Tanzanie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambie a Zimbabwe mohou od pátku jet lidé jen v naléhavých případech a v takovém případě musí cestu ohlásit ministerstvu zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám